Ana Sayfa / Tıbbi Vakıf ve Dernekler / Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği TPCD; plastik ve rekonstrüktif ve estetik cerrahisinin gelişimini sağlamak amacıyla 1961 yılında Ankara’da kurulmuştur.

Türkiye’de plastik cerrahi uygulamaları II. Dünya Savaşı‘ndan sonra gelişmeye başlamıştır. Türk Plastik Cerrahi Derneği‘nin kuruluşundan sonra Türkiye‘de plastik cerrahi uygulamalarının tek tük yerlerde görülmesi, geniş alanlara yayılamamış olmasından çıkarak sistemli çalışmalar haline gelmiştir.

Türk plastik cerrahi camiasının duayeni olarak görülen Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde plastik cerrahi ünitesi kurmadan önce; 1930’lu yıllarda çok sayıda plastik cerrahi uygulamaları yaptığı bilinmektedir.

Türkiye’de cerrahi uygulamalar 1936 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden Prof. Dr. Necdet Albay‘ın Almanya‘ya gönderilmesi ile 1938 yılında Türkiye’ye dönüşünde Maksillofasial Cerrahi Departmanı kuruluş çalışmaları başlamıştır. Prof. Dr. Necdet Albay  döndükten sonra ilk olarak Cebeci Askeri Hastanesinde Çene Cerrahisi Uzmanı olarak çalışmalarına başlamıştır.

1941 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi‘nin İstanbul‘ dan Ankara‘ya taşınması ile Prof. Dr. Necdet AlbayÇene Cerrahisi Şefliğine atanmış olup; 1942 yılında yardımcılığına Prof. Dr. Cihat Borçbakan  atanmış ve departman Fizik Tedavi bölümü içerisinde 1941 – 1952 yılları arasında Prof. Dr. Necdet Albay‘ın şefliğinde görev yapmıştır. Prof. Dr. Cihat Borçbakan 1951 yılında 2 yıl süre ile Amerika Birleşik Devletleri‘ne gönderilmiştir. 1957 yılında profesör ünvanı ile GATA Çene ve Plastik Cerrahi Direktörü olmuştur. 1965 yılına kadar bu görevini sürdürmüş, daha sonra Ankara Tıp Fakültesinde görev almıştır. Bu dönemdeki Çene Cerrahisi Bilim Dalı çalışmaları diş arızaları ve hastalıkları, ağız ve dil hastalıkları çene kemikleri hastalıkları ve deformiteleri, çene eklemi ve hastalıkları, fasiyal paraliziler, tükrük bezi hastalıkları, yüz deformiteleri, yüz ve dudak anomalileri gibi konuları içermiştir.

1940’lı yıllarda Dr. Cafer Tayyar Kankat‘ın İstanbul‘daki kliniğinde burun ve meme ameliyatları, Dr. Atilla Oymak ve Doç. Dr. Erdoğan Konuk serbest çalışan kesimin başarılı çalışmaları, daha sonraki yıllarda Türk Plastik Cerrahi Derneği kuruluşunun temelini oluşturmuştur.

Eğitim Hastaneleri 

1940 – 1945 yılları arasında eğitim hastanelerinde başlayan sistemli çalışmalar Ankara’da Gülhane Askeri Tip Akademisi ve İstanbul’da İstanbul Tıp Fakültesi olmak üzere 1950’li yıllarda daha belirginleşmeye ve olgunlaşmaya başlamıştır. 1953 yılında Ankara Numune Hastanesinde Dr. Şekür Ökten‘in şefliğinde Plastik Cerrahi Kliniği kurulmuştur.

Çene Cerrahisi adı ile başlayan ve çeşitli bölümlerde oturumlar halinde çalışmalarını sürdüren Çene Cerrahisi Bilim Dalı bağımsız olarak Plastik Cerrahi Anabilim Dalı halinde kurulma çalışmaları 1960’lı yıllarda mümkün olmuştur. 1961 yılında Türk Plastik Cerrahi Derneği‘nin kurulması ile yeni anabilim dallarının daha organize ve bağımsız olarak kurulmaları kolaylaşmış ve bilimsel çalışmalar bu tarihten sonra hız kazanmıştır.

Türk Plastik Cerrahi Derneği kuruluşu

Çene, ağız ve yüz cerrahisigenel cerrahlar ve kulak burun boğaz uzmanları; bu konuda çalışmalar yapan, gelişmesine yardımcı olmak yurt içi ve yurt dışından bilgi alışverişinde bulunmak, bilimsel toplantılar yapabilmek amacıyla 1960 yılında bir dernek kurulmasına karar vermişlerdir.

1961 yılında başta; Prof. Dr. Cihat Borçbakan, Dr. Hilmi Gürsel, Prof. Dr. Halit Ziya Konuralp, Dr. Şekür Ökten, Prof. Dr. Necdet Albay, Dr. Şekip Akpınar, Prof. Dr. Mustafa Engin, Prof. Dr. Safa Karatay, Doç. Dr. Erdoğan Konuk, Dr. Atilla Oymak, Prof. Dr. Ali Baki Uras, Dr. Albay Rıfat Yetkin, Prof. Dr. Hüsnü Göksel, Prof. Dr. Muhittin Ülker ve Prof. Dr. Emin Burat olmak üzere 15 türk cerrah  “Türk Plastik Cerrahi Derneği“ni resmen kurmuştur.

İlk Ulusal Kongre

1965 yılına kadar lokal toplantılar şeklinde faaliyetlerine devam eden Türk Plastik Cerrahi Derneği; Ankara’da bulunan merkezin haftada bir bilimsel toplantılar sonrasında, İstanbul’da bulunan üyeleri de içine alarak kongre düzenlenme kararı verilmiştir. İlk ulusal kongre 23 Haziran 1968 tarihinde Ankara Oteli‘nde Prof. Dr. Cihat Borçbakan‘ın başkanlığında 49 bildiri ve 1 film gösterisi ile gerçekleştirilmiştir. Ulusal Kongreler 1990 yılına kadar Anadolu’nun Plastik Cerrahi Merkezi olan çeşitli şehirlerinde iki yılda bir, aradaki yıllarda da ise tek konulu sempozyumlar düzenli olarak gerçekleştirilmiştir.

Derneki 1990 yılından sonra her yıl bir kongre ile bir kış sempozyumu uygulamalarına başlanmıştır. 1974 yılında İzmir‘de düzenlenen kongreye, ilk kez yurt dışından yabancı konuklar katılmış olup; 1988 yılında ilk uluslararası kongre Atina‘da gerçekleştirilmiş ve 1989 yılında Türkiye’de düzenlenen ilk uluslararası kongre İstanbul’da yapılmıştır.

Plastik Cerrahi Merkezlerinin Kurulması

Türk Plastik Cerrahi Derneği; kuruldukdan sonra bilimsel toplantılar ile bilgi alışverişleri başlayarak yurt içi ve yurt dışı kongre faaliyetlerinin artması ” Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı” adı altında yeni bağımsız departmanların yolunu açmıştır.

İlk olarak Gülhane Askeri Tıp Akademisi, İstanbul Tıp Fakültesi ve Ankara Numune Hastanesi başta olmak üzere; eğitim hastaneleri ile İstanbul’da olan özel çalışanlar az sayıda olan plastik cerrahi merkezlerine yenileri eklemiştir. 1964 yılında Dr. Hilmi GürselSSK Ankara Hastanesi, 1965 yılında Prof. Dr. Güler Gürsu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1967 yılında Prof Dr. Baha Sezer, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 1972 yılında Dr. Adil Kayışoğlu, Haydarpaşa Numune Hastanesi, 1972 yılında Prof. Dr. Arman Çağdaş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1972 yılında Dr. Ertuğrul Özmen, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 1978 yılında Prof. Dr. Mesut Özcan, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalları eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Türkiye’de ilk modern yanık merkezi 1971 yılında Prof. Dr. Sadun Uzel, Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesinde açılmıştır. 1980 yılında Prof. Dr. Onur Erol, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Deneysel Mikrocerrahi Laboratuvarı kurulmuştur. 1980 yılında Prof. Dr. Ayan Gülgönen, İstanbul Fransız Hastanesi bünyesinde Klinik Mikrocerrahi uygulamalarına başlamış ve bu konuda eğitim verilmeye başlanmıştır.

Türk Plastik Cerrahi Derneği; 1998 yılında ilk defa ” I. Appointed European Congress” İstanbul’da gerçekleştirmiştir.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği

Türk Plastik Cerrahi Derneği‘nin 1998 yılında Ankara’ da düzenlenen Olağan Genel Kurul toplantısında derneğin adının “Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği” olarak değiştirilmesi kararına takiben yapılan resmi girişimler tamamlanmış olup derneğin adı “Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği” olarak değiştirilmiştir.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği; Türkiye genelinde devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve vakıf hastanesi olmak üzere tüm merkezlerinde plastik ve rekonstrüktif cerrahi tanı – tedavi hizmeti, yanık merkezi ve eğitimleri verilmektedir.

İletişim

Adres: Tahran Cad. Billur Sokak No: 35 / 3 Kavaklıdere, Çankaya / Ankara

Telefon: 0 312 427 22 23

Faks:0 312 427 52 73  

E-Posta: sekreter@tpcd.org.tr

Web: plastikcerrahi.org.tr

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Alzheimer Vakfı

Alzheimer Vakfı

Alzheimer Vakfı, toplumu alzheimer hastalığı konusunda bilgilendirmek amacıyla 2000 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Alzheimer Hastalığı ve …