Ana Sayfa / Tıp Fakülteleri / Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti‘nin ilk tıp fakültesi olarak 19 Ekim 1945 tarihinde Ankara’da kurulmuştur.

Ankara Tıp Fakültesi

Türkiye’nin Cumhuriyet sonrası artan nüfusu ve çağdaşlaşma yolunda gerçekleştirilen atılımlarla birlikte; insan sağlığı ile uğraşan hekimlerin sayıca yetersizliğinin yanı sıra, 1933 yılında Nazi Almanyası’ndan kaçan Alman tıp bilim insanlarının katkısı ile İstanbul Tıp Fakültesi yeniden düzenlendikten sonra yılda 150 – 250 hekim mezun vermeye başlamıştır. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılında hekim sayısı 554 iken, hekim sayısı 1935 yılında 1625 kişiye ulaşmış ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ne girmek isteyen öğrenci sayısı artış göstermesinin ardından; yeni bir tıp fakültesi kurulmasına karar verilmiştir. 1937 yılında tıp fakültesi kurulmasına ilişkin çıkarılan bir kanun ile sorunun çözümlenmesinde başlangıç oluşturmuştur. Tıp fakültesinin kurulmasına ilişkin çalışmalar II. Dünya Savaşı’nın çıkması ile yeni bir tıp fakültesi girişimleri savaşın sonuna kadar ertelenmesine neden olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılındaki meclis açılış konuşmasında Ankara ve Van illerinde iki üniversite açılması gerektiğini belirtmiştir. 7 Temmuz 1945 tarihinde Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Tümgeneral Abdülkadir Noyan‘ı Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığı’na atayarak; 19 Ekim 1945 Cuma günü saat 11.00’de Cebeci Hastanesi Gülhane Büyük Dersanesi’nde Ankara Tıp Fakültesi törenle tıp eğitimine başlamıştır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Amacı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi amacı; Atatürk ilkelerine sahip, çağdaş, Türkiye’nin sağlık sorunlarını bilen ve bunları bilgi ve becerisiyle üstesinden gelebilecek, donanımlı, mesleğini etik ve deontolojik kuralları gözeterek; uygulayan, yaşam boyunca öğrenmeyi amaçlayan, araştırmacı ve sorgulayıcı hekimler yetiştirerek; topluma en iyi sağlık hizmetini sunan, bilimsel araştırmalarda ve tıp eğitiminde öncü konumunu geliştirerek sürdürülmesi amaçlanmıştır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde ingilizce hazırlık sınıfı yeterlilik sınavı yapılmakta olup; başarılı olan öğrenciler doğrudan birinci dönem öğrenimlerine başlarken, sınavda başarısız olan öğrenciler seviye tespit sınavı sonucuna göre hazırlık sınıfına alınmaktadır. Öğrenciler için her türlü bilgiye ulaşabilecekleri, internet erişimine sahip bilgisayar laboratuvarları, kütüphane ve okuma salonlarından oluşan altyapı olanakları sağlanmaktadır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi; köklü ve geleneksel uygulamalı tıp eğitiminin yanında, evrensel anlamda değişim ve gelişmelere uygun olarak kanıta dayalı tıp ve topluma dayalı tıp uygulamalar, mesleki beceriler, iletişim becerileri ve probleme dayalı öğrenim oturumları beraber; aktif eğitim çalışmalarını da içeren, çağdaş, entegre bir eğitim programı sürdürmektedir. Fakültenin hastaya bütüncül yaklaşım gösteren sisteminde; ilk iki yılda insan organizmasının normal yapı ve işlevleri, üçüncü yılda ise yapı ve işlev bozuklukları entegre bir şekilde işlenmektedir. Mesleki beceri laboratuvarlarında maketler üzerinde deneyim kazanılmasına yardımcı olunmasının yanı sıra; hasta ve hekim memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak iletişim becerileri eğitimi de verilmektedir.

Ankara Tıp Fakültesi; dördüncü ve beşinci yıllarında eğitim klinik stajları şeklinde sürdürmektedir. Altıncı yıl intörnlük döneminde ise öğrenciler hasta ile doğrudan iletişime geçerek ve sorumluluk alarak hekimlik yolunda deneyimlerinin artırmaktadır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yerleşimi

Ankara Tıp FakültesiSıhhiye Kampüsü’nde bulunan morfoloji binası; 1967 yılında tamamlanarak tıp eğitimi hizmetine açılmıştır. İbni Sina Hastanesi 13 Mart 1985 tarihinde; Sıhhiye Kampüsü içinde 1286 yatakla kapasite ile kalp merkezi 168 yatak kapasite ile 1996 yılında faaliyete başlamıştır. Toplam 1200 yatak kapasiteli olan Cebeci Hastanesi geniş yeşil alanlar arasında yatay yerleşim göstermektedir.

Ankara Tıp Fakültesi; araştırma hastaneleri, poliklinik ve yataklı tedavi hizmetleri konusunda çeşitli birimlerden oluşmaktadır. İsmini Türk bilim insanı İbn-i Sina‘dan alan hastane; 2000 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Cebeci Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise yılda ortalama 400.000 poliklinik hastası ile 30.000 acil hasta kabul edilmekle beraber yılda ortalama 15.000 ameliyat gerçekleştirilmektedir. Hastanelerde gerçekleştirilen ameliyatlar; görüntülü ve sesli sistemler aracılığıyla öğrenciler tarafından canlı olarak izlenebilmektedir.

İletişim

Adres: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi PK: 06100 Sıhhiye / Ankara

Telefon: 0 312 310 30 10

Faks: 0 312 310 63 70

E-Posta: dekanlik@medicine.ankara.edu.tr

Web:  www.ankara.edu.tr

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Randevu

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri bünyesinde İbni Sina Hastanesi ve Cebeci Hastanesi olmak üzere iki ayrı yerleşkede sağlık hizmeti sunmaktadır. Bazı bölümler her iki hastanede de olmakta olup; bazıları bölümlerin hizmetleri ayrı ayrı hastanelerde verilmektedir. Mağduriyet yaşanmaması için muayene randevusu hastanesi not edilmelidir. RANDEVU alabilmek için 0 312 508 35 08 numaralı telefonu hafta içi 08:00 – 17:00 arasında telefonu arayabilir veya webrandevu.medicine.ankara.edu.tr adlı web adresinden bağlanmak için TIKLAYINIZ.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ulaşım

Ego Otobüs Hattı

339-7 – 353-5

Tren Hattı

BaşkentRay

Metro Hattı

M1 – M2 – M3

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi

İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi

İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi; Bakanlar Kurulu kararı ile tıp eğitimi vermek amacıyla 25 Mayıs …