Ana Sayfa / Tıbbi Vakıf ve Dernekler / Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD); 22 Haziran 1970 tarihinde göğüs hastalıkları uzmanları tarafından İstanbul’da kurulan mesleki ve bilimsel uzmanlık derneğidir.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’ nin ilk başkanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meliha Terzioğlu görevini 1970 – 1994 yılları arasında 24 yıl süreyle sürdürmüştür. 1994 – 2000 yılları arasında Prof. Dr. Müzeyyen Erk, 2000 – 2006 yılları arasında Prof. Dr. Mustafa Yaman,  2006 – 2011 yılları arasında Prof. Dr. Can Öztürk, 2011 – 2013 yılları arasında Prof. Dr. Mecit Süerdem, 2013 – 2016 yılları arasında Doç. Dr. Filiz Koşar başkanlık görevlerinde bulunmuştur. 18 Ekim 2016 tarihinde yapılan olağan Genel Kurul sonucunda Prof. Dr. Arzu Mirici TÜSAD‘ın Başkanlığına seçilmiş ve halen bu görevi yürütmektedir.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Kamu Yararına Dernek

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin 12 Temmuz 1971 tarihinde Avrupa Solunum Klinik Fizyolojisi Derneği (SEPCR) ile işbirliği yapması hususunda Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. 13 Ağustos 1975 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye kelimesinin izni, 28 Şubat 1978 tarihinde “Kamu Yararına Dernek” ünvanı almıştır.

TÜSAD; 1972 yılında “Vantilasyonun kimyasal regülasyonu ve ilgili klinik aksaklıklar” ve 1978 yılında “Hiperoksi ve O2 toksisitesi” konularında Avrupa Solunum Klinik Fizyolojisi Derneği (SEPCR) ile ortak uluslararası iki sempozyum düzenlemiştir. Her iki toplantının sunumları “Bulletin Europĕen de Pysiopathologie Respiratoire” dergisinde yayınlanmıştır. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Meliha Terzioğlu’nun Avrupa Solunum Klinik Fizyolojisi Derneği’nde (SEPCR) 1973 – 1977 tarihleri arasında Yürütme Komitesi Üyeliği ve 1977 – 1981 tarihleri arasında 2. Başkan olarak görev yapmıştır.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği

TÜSAD’ ın 1975 yılında Magosa’da düzenlediği IV. Ulusal Kongresi, Kıbrıs Türk Federe Devletinde yapılmış ve ilk Türk bilim toplantısı olma özelliğindedir.

Olgunlaşma Kursu

TÜSAD 1975 Kasım ayında ilk kez Olgunlaşma Kursu düzenlemiştir. İstanbul Kursları olarak adlandırılan; başta göğüs hastalıkları uzmanları olmak üzere, tıbbın her dalından ilgili birçok kişinin katıldığı bu kurslar daha sonraki senelerde de düzenli olarak gerçekleştirilmiştir.

Solunum Dergisi

İlk Solunum Dergisi, Manavgat 1976 Kongresinin bildirilerinden oluşmuştur. Solunum dergileri ilk yıllarda Nazım Terzioğlu Matematik Araştırma Enstitüsü Baskı Atölyesinde basılmıştır.

Dernek Yararına Defile

1976 Mayıs ayında derneğin faaliyetlerine katkı sağlanması amacıyla; İstanbul’da Olgunlaşma Enstitüsü TÜSAD yararına bir defile düzenlemiştir.

100. Yıl Anısı

TÜSAD, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına 22 Mayıs 1981 tarihinde İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bir toplantı düzenlemiştir. TÜSAD 26 – 28 Ekim 1981 tarihlerinde Diyarbakır’da Ulusal Kongresini gerçekleştirmiştir. 3 – 7 Ekim 1983 tarihleri arasında gerçekleşen Marmaris Kongresinde; ilk olarak yönetim kurulunun belirlediği bir komisyonun oluşturduğu kurallara göre, genç araştırıcıları teşvik etme amaçlı olarak başarı ödülleri verilmiştir.

Toplumsal Eğitim

2004 – 2006 dönemi için seçilen yönetim kurulu yapısal ve yönetsel değişikliklere giderek, derneğin; daha katılımcı, yeniliğe ve değişime daha açık hale getirilmesini, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği hedef tanımında yer alan “Toplumsal Eğitime” daha fazla önem veren girişimleri gerçekleştirmiştir.

Ankara ve İzmir Şubeleri ile Çalışma Gruplarının Kurulması

2005 yılında Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği; Ankara ve İzmir Şubeleri kurulması kararı alınmıştır.

TÜSAD’ın 12 Kasım 2006 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Akciğer Kanseri, Astım, Alerji, Fizyoloji, Girişimsel Pulmonoloji, İnfeksiyon, KOAH, Tüberküloz, Yoğun Bakım çalışma gruplarının kurulması kararlaştırılmıştır. TÜSAD’ın bu dönemdeki yenilikçi ve atılımcı politikalar geliştirmesi sonucunda; üye sayısında, ulusal kongrelere katılımda, yurt içi ve yurt dışı toplantılarında çok önemli artışlar gerçekleşmiştir. TÜSAD Akademi’nin kurulması ile ulusal kongreler dışındaki eğitici toplantılar ve mesleki gelişim kursları çok zenginleşmiştir. Mart 2016 tarihi itibarıyla 15 çalışma grubu ve üç koordinasyon kurulu görev yapmaktadır.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği; açılımları ile global anlamda ve Türkiye çapında bir uzmanlık derneği olmanın sorumluluğunu bu dönemde daha yoğun olarak hissederek gelişmiş ülkelerdeki benzer yapılanmaların üyelerine sağladığı olanakların hemen hemen hepsini üyelerine sunmayı başarmıştır. Üyelerine ve halka yönelik olarak çok zengin yayın etkinliklerini başlatmış ve halen gittikçe artan sayıda yayınlarını sürdürmektedir. TÜSAD; üyeleri arasında internet tabanlı iletişim platformu, dernek web sitesi ve dernek etkinliklerinin yansıtıldığı “Solunum Aktüel” gazetesi ile üyelerine düzenli bilgi aktarımı sağlamaktadır. KOAH Çalışma Grubu tarafından “KOAH Bülteni”, Astım ve Alerji Çalışma Grubu tarafından “Astım Bülteni” düzenli olarak yayınlanmaktadır. Derneğin düzenli hakemli bilimsel dergisi olan “SOLUNUM” çok sayıda dizin sistemlerine dahil olarak araştırıcılara destek vermektedir. 2014 yılında alınan karar ile derginin ismi “EURASIAN JOURNAL OF PULMONOLOGY” olarak değiştirilerek yayın dilinin İngilizce olmasına karar verilmiştir.

Göğüs Hastalıkları Alanında Mesleki Gelişim

2011 – 2013 dönemleri arasında hastalarına ve halka yönelik olarak, göğüs hastalıkları alanındaki mesleki gelişime yönelik yürütülmekte olan bilimsel faaliyetlerine devam ettirilmiştir. “Şubeler Yönetmeliği”, “Çalışma Grupları Yönetmeliği”, “Bilimsel Toplantılar Yönetmeliği”, “Etik Kurul Yönergesi”, “Araştırma Destek Fonu Yönetmeliği” gibi kurumsallaşmanın gereği olan düzenlemelerle Merkez Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek uygulamaya sokulmuştur.

Yıllık kongrelerinde her dönem uluslararası dernekler ile iletişim ve işbirliği içinde olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği alanındaki ilk dünya kongresi olan 17. Asya Pasifik Kongresini 2003 yılında gerçekleştirdikten sonra benzer işbirliklerini devam ettirmiştir. TÜSAD desteğinde, EABIP ile birlikte 2ncisi organize edilen European Congress for Bronchology and Interventional Pulmonology izmir kongresi, Avrupa ölçekli önemli bir kongre olarak Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. TÜSAD ve ISAM (International Society for Aerosols in Medicine) tarafından ortaklaşa düzenlenen  “Basic Principles and Clinical Applications of Aerosol in Medicine“  sempozyumu 02 Ekim 2013 tarihinde Çeşme’de düzenlenmiştir. “COPD Istanbul” sempozyumu yine aynı yıl gerçekleştirilerek uluslararası bilim insanları tarafından oluşturulan bir kurul tarafından her yıl düzenlenmesi kararı verilmiştir.

Tükenmeyen Bir Nefesle 

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği,  “ TÜKENMEYEN BİR NEFESLE” sloganı ile geçmişinde; ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, çeşitli bilimsel yayınlar, ödüller, araştırma proje destekleri, çok sayıda uluslararası sempozyum, dünya kongresi, halka yönelik ve değişik sağlık sorunlarına odaklanan farkındalık projelerine imza atmıştır.  Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği ve diğer kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütülen birçok etkinlik gerçekleştirmiştir.

TÜSAD, Türk Göğüs Hastalıkları Yeterlilik Kurulu oluşturulması çalışmalarına kuruluşundan itibaren aktif olarak destek vermiş ve katılım sağlamıştır.

Çalışma Grupları ve Koordinasyon Kurulları

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği; Merkez Yönetim Kurulu, şubelerinin yönetim kurulları, çalışma grupları ve koordinasyon kurulları (Astım ve Alerji, Akciğer Kanseri, Fizyoloji, Girişimsel Pulmonoloji, İnfeksiyon, KOAH, Tüberküloz, Yoğun Bakım, Solunum Rehabilitasyonu, Difüz Parankimal Akciğer Hastalıkları ve Pulmoner Vasküler Hastalıklar, Mesleki ve Çevresel Solunum Hastalıklarıİş Sağlığı, Tütün Kontrolü, İnhalasyon Tedavileri, Uyku Bozuklukları, Geriatri Çalışma Grupları ile Göğüs Cerrahisi, Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Hemşireliği ve Teknisyenleri Koordinasyon Kurulu) ile toplum sağlığına katkı, üyelerinin  bilimsel anlamda desteklenmesi ve meslek örgütü olmanın gerektirdiği faaliyetleri planlamakta ve gerçekleştirmektedir.

İletişim

Adres: Kozyatağı Mh. Sümko Sitesi M7-A Blok K:10 D:41 Kadıköy / İstanbul

Telefon: 0216 410 22 5859

Faks: 0216 410 22 60

E-Posta: info@solunum.org.tr

Web: www.solunum.org.tr

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Alzheimer Vakfı

Alzheimer Vakfı

Alzheimer Vakfı, toplumu alzheimer hastalığı konusunda bilgilendirmek amacıyla 2000 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Alzheimer Hastalığı ve …