Şeker

Şeker, insan vücudu üzerinde; glukoz molekülü kandaki temel şeker, fruktoz molekülü ise enerji ihtiyacını karşılamak için kullandığı basit şeker olarak görev yapmaktadır.

Eşit miktarda glukoz ve fruktoz molekülleri yan yana gelmesi ile sakkoroz adı verilen, şeker pancarı veya şeker kamışında meydana gelmektedir. Tüm meyve ve sebzelerde doğal olmasının yanında tüm bitkilerde bulunmaktadır.

Endüstriyel biçimde elde edilen, belli süreçlerden geçerek birçok gıdada kullanılan ve laboratuvar ortamlarında 1970’li yıllardan itibaren Japonya tarafından geliştirilerek, üretilmeye başlanan nişasta bazlı şuruplar, glukoza oranla çok yüksek miktarlarda işlenmiş fruktoz içermesinin yanında, devamlı tüketildiği takdirde zehirli moleküller vücuda ciddi zararlar verebilmektedir. Nişasta bazlı şuruplar; mısır, patates, buğday, kasava ve pirinç gibi bitkilerden elde edilmektedir. Diğer doğal şeker türlerinden 3 kat daha tatlı ve doğal olmadığı için kullanımı risk taşımaktadır. Genel olarak sofra şekeri gibi tek tüketilmeyen ancak endüstriyel biçimde üretilmiş gıdalar olan bisküvi, dondurma, gazlı içecek, hazır çorba ve meyve suyu gibi birçok yiyecek ve içecekte bulunmaktadır. Karaciğere gitmeden kan şekerini yükselterek; obezite, kanser, insülin, alzheimer, diyabet, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.

Karbonhidrat insan vücudu için tercih edilen enerji kaynağı olup, yoğun olarak glukoz sağlamaktadır. Glukoz, insan beyninin, organların ve kasların günlük faaliyetlerde çalışabilmesi ve çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu yakıttır. Karbonhidrat, yağ ve protein ile birlikte insan vücuduna enerji sağlayabilen makro besinlerdir. Tüm bitki ve sütlü gıdalar ile vücuda kalori sağlayan içeceklerde bulunmaktadır.

Şeker

 

Kan Şekeri Testi

Tıbbi laboratuvarlarda gerçekleştirilen tahlillerin başında gelen kan şekeri testidir. Kan dolaşımındaki şekerin miktarını tespit etmek amacıyla yapılan testin, iki tip ölçümü yapılmaktadır. Açlık kan şekeri testi ve tokluk kan şekeri testi olmak üzere iki yolla yapılmaktadır.

Açlık kan şekeri testi hiçbir şey yeyip içmeden 8 – 12 saat süreyle açlıktan sonra ölçülmektedir. Testin sonucunda 126 mg/dl ve üzerinde çıkması durumunda şeker hastalığı tanısı koyabilmektedir. Açlık kan şekeri 110 – 140 mg/dl arasında olması durumunda “gizli şeker” olarak da tanımlanabilmektedir.

Tokluk kan şekeri ana öğünlerden yaklaşık iki saat sonra şeker yükleme testinde 75 gr. karbonhidrat içeren glikoz alımı sonrasında elde edilen ölçümlerdir.

Kan şekeri ölçümlerinde seviye testinin yüksek çıkması durumunda; aşırı yemek tüketimi, böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, hipertiroidizm adı verilen toksik ya da zehirli guatr, pankreas iltihabı veya kanseri ile ilişkili olabilmektedir. Ayrıca kan şekerinin düşüklüğü durumunda bir takım sağlık sorunları çıkabilmektedir. Özellikle adrenal bezlerinde bozukluk, aç durma, aşırı alkol, böbrek yetmezliği, hipotiroidizm, insülin alımı, karaciğer sorunları ve yetersiz beslenme gibi nedenler gösterilmektedir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Göğüs Duvarı

Göğüs Duvarı

Göğüs Duvarı; akciğerler, kalp, karaciğer ve ana kan damarları dahil olmak üzere karın ve boyun …