Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü

Dünya Cüzzam Günü, dünya üzerinde cüzzam farkındalığını artırmak amacıyla her yıl Ocak ayının son Pazar günü ve son haftası ise Cüzzam Haftası olarak etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Katolik Kilisesinden Peder Balez; 1953 yılında Fransız yazar Raoul Follereau‘ya cüzzamlılar için bir dünya dua günü yaratmasını önermiştir. Bunun sonrasında, Follereau‘da fikri benimsemiş ve dünya cüzzam günü fikrini başlatmıştır. İlk olarak 1954 yılının Ocak ayının son Pazar günü kutlanmaya başlanan Cüzzam Günü; sık olarak rastlanan önyargı ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Yaratılmasında iki amacı bulunan Cüzzam Günü; cüzzam hastalarının diğer insanlar gibi tedavi edilmeleri, tedavi edilmelerini sağlama, özgürlüklerine ve insanlıklarına saygı duymak. Buna ek olarak, ikinci amacı korkusuzca “sağlıklı iyileşmek” olarak belirlenmiştir.

Dünyada bulunan cüzzam kuruluşları ile Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre; her yıl yaklaşık 210.000 yeni vaka teşhisi konduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda, birçok insanın neslinin tükendiğine inandığı cüzzam hastalığına ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla milyonlarca daha fazla insanın teşhis edilmediği ve risk altında kaldıklarını düşünmektedir.

Böylelikle, Ocak ayının son haftası bir araya gelen cüzzam kuruluşları; hafta boyunca gerçekleştirdiği etkinlikler ve çocuklarda sıfır cüzzamlı vakasına odaklanmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla, erken teşhisin, cüzzam hastalığının bulaşmasını önlemek için yapılan müdahalelerin önemine hafta boyunca vurgu yapılmaktadır.

Dünya Cüzzam Günü

Cüzzam Hastalığı

Norveçli bilim insanı Armauer Hansen tarafından 1876 yılında keşfedilen ve halk arasında Cüzzam adıyla bilinen Lepra veya Hansen Hastalığı, Mycobacterium leprae; başta deri ve sinir sistemi olmak üzere, tüm organ ve sistemleri etkileyebilen, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam, tarih boyunca hastalığı taşıyan kişiler toplum dışına itilmiştir. Ayrıca, cüzzamdan etkilenen her insanın mümkün olduğunca erken tedavi görmesi sağlanmaktadır. Erken tanı yapıldığında hiçbir kalıcı sakatlık oluşmadan tedavisi mümkün olup; tedavi bakterinin duyarlı olduğu antibiyotikler ile yapılmaktadır.

Bulaşıcılığı düşük ve klinik tablosunun ilerleyişi yavaş olan cüzzam hastalığı; günümüzde dünyanın geri kalmış ülkelerinde açlık, beslenme, göçler, sağlık hizmetleri, savaşlar, temizlik koşulları, üreme, yoksulluk ve yaşam koşulları gibi nedenler ile cüzzam hayatı tehdit etmektedir.

Referans

Referans

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …