Ana Sayfa / Diş Hekimliği Fakülteleri / Diş Hekimliği Fakülteleri

Diş Hekimliği Fakülteleri

Diş Hekimliği Fakülteleri; Türkiye’de Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde diş hekimliği programı bulunan toplam 95 adet Diş Hekimliği Fakültesi özellikle alfabetik olarak sıralanmıştır. Bununla birlikte, Tıp Fakültelerinin 63 tanesi devlet üniversitesi, 25 tanesi vakıf üniversitesi, 6 tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan üniversiteler ve 1 tanesi yabancı üniversitelerde diş hekimliği eğitimi ile beraber ağız ve diş sağlığı hizmeti vermektedir.

Diş Hekimliği Fakülteleri

Diş Hekimliği Fakülteleri

Devlet Üniversiteleri Diş Hekimliği Fakülteleri

A

B

C

Ç

D

E

F

G

H

İ

K

M

N

O

P

R

  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

S

T

U

  • Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

V

Y

  • Yozgat Bozok Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Z

  • Zongukdak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Vakıf Üniversiteleri Diş Hekimliği Fakülteleri
Kıbrıs Diş Hekimliği Fakülteleri
  • Ada Kent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
  • Doğu Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
  • Girne Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
  • Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
  • Lefke Avrupa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
  • Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Yabancı Üniversiteler Diş Hekimliği Fakülteleri 
Türkiye’de Diş Hekimliği Fakültesi Tarihi 

Türkiye’de diş hekimliği eğitimi ilk önce Darülfünunu Osmani Tıp Fakültesi Eczacı, Dişçi ve Kabile Mektepleri adı ile 1909 yılında Kadırga’da günümüzde yerinde Kadırga İlkokulu olarak kullanılan Menemenlizade Konağı’nın mektebe tahsis edilmesi ile eğitim hayatına başlamıştır.

Bunun sonrasında Darülfünunu Osmani Dişçi Mektebi Müdürlüğüne Dr. Mehmet Halit Şazi Bey getirilmiştir. Dişçi Mektebine ataması yapılan, Terziyen Efendi, Leon Efendi, Hüseyin Talat Bey ve Hristo Yuvenidis Efendi; 28 Ekim 1909 tarihinde Dişçi Tababeti Mektebi Muallimler Meclisi toplanması sonrasında ilk ders programı hazırlanmış ve öğrenci kaydına başlamıştır.

Bunun ardından, 1925 yılında Cumhuriyet döneminin ilk Dişçi Tababeti Mektebi Müdürü Prof. Dr. Server Hilmi atanmıştır. İlk önce Menemenlizade Konağı’ndan Beyazıt’ta günümüzde yerinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak hizmet veren binaya taşınan Dişçi Tababeti Mektebi; laboratuvar ve kliniklere ek olarak, birçok yeni malzeme alınmış ve yeni asistanlarında alınması ile çalışma şartları iyileştirilerek eğitim vermeye devam etmiştir. Ayrıca bu dönemde, Modern Diş Hekimliği Okulu öğretim kadrosunun alt yapısı oluşturulmuştur.

Bununla beraber, Üniversite Reformu ile 31 Mayıs 1933 tarihinde çıkarılan bir kanunla 1 Ağustos 1933 tarihinde lağvedilen İstanbul Darülfünunu; 2 Ağustos 1933 tarihinde İstanbul Üniversitesi adı ile yeniden kurulmasından sonra Eczacı ve Dişçi okullarının kadroları birbirinden ayrılmıştır. Böylelikle Dişçi Mektebi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Yüksek Okulu adını alarak eğitim süresi 3 yıldan 4 yıla çıkarılmıştır. Cenevre’de Diş Hekimliği eğitimini tamamlamasının ardından Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Kazım Esat Devrim; üniversite reformu sonrasında Diş Hekimliği Yüksek Okulu Müdürü olarak göreve başlamıştır.

İlk Diş Hekimliği Fakültesi

İstanbul Üniversitesi 1948 yılında aldığı kararın sonrasında Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Yüksek Okulu Diş Hekimliği Doktorası (Dr. Med. Dent.) diploması olarak verilmesini kararlaştırmıştır. Daha sonra 1949 yılında Diş Hastalıkları ve Tedavisi Kürsüsü, 1956 yılında Çocuk Dişleri Servisi ve Periodontoloji Servisi kurulmuştur. Aynı zamanda 1953 yılında Ortodonti ve Mektep Çocukları Diş Hekimliği ihtisas dalı olarak kabul edilmiştir. Diş Hekimliği Yüksek Okulu, Diş Hekimliği lisans eğitimi vermek amacıyla 11 Temmuz 1964 tarihinde İstanbul Tıp Fakültesi‘nden ayrılmıştır. Böylelikle, eğitim süresi 5 yıl olarak İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adını alarak Türkiye’de ilk Diş Hekimliği Fakültesi olarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Son olarak, Diş Hekimliği Fakültesi; 31 Ocak 1969 tarihinde alınan karar ile mesleki ders kürsülerine ek olarak Temel Tıp Bilimleri kürsüleri kurulmuştur.

Diş Hekimliği Taban Puanları

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, diş hekimliği lisans ve lisansüstü eğitim, araştırma ve klinik …

Bir yanıt yazın