Ana Sayfa / Sağlık Meslekleri / Biyomedikal Cihaz Teknikeri

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

Biyomedikal Cihaz Teknikeri; tıbbi cihazların iyi durumda olması, uygun şekilde yapılandırılması, güvenli bir şekilde işlevsel olması ile bakım ve onarımını yapmakla sorumlu sağlık meslek mensubudur.

Hastaneler, klinikler ve özel sektörde istihdam edilen Biyomedikal Cihaz Teknikerleri; tıbbi yönergeler doğrultusunda biyomedikal cihazlar ile destek sistemlerin kurulması, denetimi, bakımı, onarımı, kalibre etmektedir.

Aynı zamanda, sağlık tesislerine alınması düşünülen tıbbi cihazların teknik şartnamesinin hazırlanması ve alınan tıbbi cihazların muayene kabulünde görüş bildirmektedir. Hasta ve çalışanları tıbbi cihazların zararlı etkilerinden korumak için gerekli tedbirleri alan Biyomedikal Cihaz Teknikerleri; sağlık tesisinde hasta bakımını yapan tıbbi personelin, biyomedikal cihaz ve ekipmanın güvenli klinik uygulaması, fizyolojik prensipleri ile operasyon teorisi konusunda eğitmek ve tavsiyelerde bulunmaktadır.

Biyomedikal Cihaz Teknikeri

Biyomedikal Cihaz Teknikeri Eğitimi

Biyomedikal Cihaz Teknikeri olabilmek için üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde eğitim alması gerekmektedir. Adayların ön lisans eğitimi veren Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programını başarı ile bitirerek mezun olması gerekmektedir.

Ön lisans programından mezun olan Biyomedikal Cihaz Teknikerleri ek bir sertifika olmaksızın tıbbi cihaz ve sistemlerinin tasarımı ve gelişimi ile bu alanda görev alacak teknik bilgileriyle uygulamalar yapabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Biyomedikal Cihaz Teknolojisi programından mezun Biyomedikal Cihaz Teknikeri için 2023 hedeflerinde arz verisi paylaşılmamıştır. Türkiye’de 2017 Yılı ÖSYS Kılavuzu’na göre; 64 Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ön lisans programında toplam 3.360 kontenjan belirtilmiştir. Devlet üniversitelerinde % 72,09, vakıf üniversitelerinde % 26,64 doluluk görülmektedir. Sağlık Bakanlığı’na göre, program ve kontenjan sayısının yüksek olduğu, öğrenci talebininin yeterli olmadığını göstermekte olup; Yeni Program Açılması ve Kontenjan Arttırılmaması, mümkünse program ve kontenjan azaltmasına gidilmesi önerilmektedir.

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Programı Bulunan Üniversiteler.Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Taban Puanı

KPSS Biyomedikal Cihaz Teknikeri Atama 

Sağlık Bakanlığının sözleşmeli pozisyonlarına; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre Biyomedikal Teknikeri istihdam edilmek üzere yerleştirme yapılmaktadır. Biyomedikal Cihaz Teknikeri adayları, Sağlık Bakanlığı Kamu Personel Seçme SınavıKPSS Tercih Kılavuzu kurallarına göre; ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak bireysel olarak yapabilmektedir.

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Atama Puanları

Biyomedikal Cihaz Teknikeri Ne İş Yapar

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurumlarının biyomedikal mühendislik veya klinik mühendislik bölümlerinde görev alan Biyomedikal Teknikeri; tıbbi teknolojinin tam zamanlı çalıştırılması, kullanım sırasında periyodik bakım, onarım ve kalibrasyonları ile kullanıcı eğitiminin verilmesi ve hizmet kalitesinin optimizasyonunun sağlanmasından sorumlu olarak hizmet vermektedir. Bunun yanında, tıbbi teknolojiyi kullanan sağlık personeli ile üretici teknik elemanlar arasında aracılık görevini üstlenmektedir.

Biyomedikal Cihaz Teknikeri Tarihçesi

Amerikalı siyasi bir aktivist, yazar, öğretim görevlisi ve avukat Ralph Nader; 1970 yılında yılda en az 1.200 kişinin elektrik çarpması ve gereksiz elektrik kazalarında ölmesi veya yaralanması ile ilgili makalesi sonrasında Biyomedikal Cihaz Teknikerleri özel sektörde kabul edilmeye başlanmıştır.

Türkiye’de biyomedikal teknisyeni ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk Boğaziçi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ön lisans programı açılmıştır. Sonrasında Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent ve Marmara Üniversitesinde programlar açılmıştır.

Türkiye genelinde güncelleşen ve buna ek olarak, yaygınlaşan ihtiyaç üzerine biyomedikal teknisyeni eğitimleri; özellikle üniversitelerin Biyomedikal Cihaz Teknolojisi ön lisans programlarında yer almaktadır.

Referans & Kaynak

Referans & Kaynak

Pavel Danilyuk adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Sağlık Kurumları İşletmecisi

Sağlık Kurumları İşletmecisi

Sağlık Kurumları İşletmecisi; sağlık sektöründe kamu ve özel kurum/kuruluşlarında idari işlemlerin yönetilmesini sağlayan sağlık meslek …

Bir yanıt yazın