Ana Sayfa / Sağlık Meslekleri / Diş Protez Teknikeri
Diş Protez Teknikeri

Diş Protez Teknikeri

Diş Protez Teknikeri; ağız içi çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit protezleri laboratuvar ortamında hazırlamakla sorumlu sağlık meslek mensubudur.

Diş teknisyeni veya diş laboratuvarı teknisyeni olarak da bilinen Diş Protez Teknikeri; uzman diş hekimi tarafından hastaya uygulanmasına karar verilen kısmi ya da tam protezler, özel yapım restoratifler ve porselen kaplamalar başta olmak üzere ağız koruyucuları, ortodontik cihaz ve aletler dahil son teknoloji ile bu alanda görev alan teknik bilgi, birikime sahip diş ekibinin bir üyesidir.

Diş hekiminin hastadan aldığı ölçüm ve çizimleri reçete ile diş protez teknolojisi uzmanına sevk etmektedir. Ağız ve diş ile ilgili ölçü ve kalıpların döküm ve protez çalışmaları yapılırken hastanın ağzında son halini alana kadar birden fazla prova yapıldığı, ölçünün diş hekimi ve diş protez teknikeri arasında karşılıklı olarak birçok defa birbirine göndermektedir.

Diş Protez Teknikeri

İş ve Görev Tanımı

Sağlık Bakanlığı tarafından 22 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte Diş Protez Teknikeri ile ilgili iş ve görevleri tanımlanmıştır.

Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptıran Diş Protez Teknikeri; diş hekimi tarafından alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlamaktadır. Ayrıca diş hekimi tarafından alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre; protezleri, ortodontik aletleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmaktadır. Bunlara ek olarak, laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu ile cihazların günlük bakımını sağlamaktadır.

Eğitim

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, iki yıllık Diş Protez Teknolojisi Programını bitiren öğrencilere ön lisans diploması ile “Diş Protez Teknikeri” unvanı verilmektedir. Diş protez teknikerleri; devlet hastaneleri, diş hastaneleri, üniversite hastaneleri gibi kamu kuruluşları ve özel diş protez laboratuvarlarında çalışabilmektedir. Ayrıca diş protez teknikerleri, diş laboratuvarı açabilmektedir. Türkiye’de 72 üniversitede Diş Protez Teknolojisi Programına öğrenci kabul etmektedir.

Diş Protez Teknolojisi Programları

Çalışma Alanı

Tüm dünyada diş teknisyeni olmak için eğitim ve akademik çalışmanın yanı sıra; pratik olarak çalışmaktan kazanılan el becerisi ile ustalaşmak için bir deneyim gerekmektedir. Aynı zamanda diş teknisyeninin aldığı pozisyona göre; diş protezinin seramikçi, parlatıcı, ortodontist gibi birçok alanda farklı görevlerde uzmanlaşabilmektedir. Özellikle tasarlanan ve oluşturulan diş protez cihazı yelpazesi son derece çeşitli olduğundan; hepsini aynı becerilerle yapmak ve bir tekniğe tamamen hakim olmak yıllarca deneyim sahibi olmayı gerektirebilmektedir. Hatta, her protez türü için birçok özel diş laboratuvarında çalışarak deneyim kazanılmaktadır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Sağlık Kurumları İşletmecisi

Sağlık Kurumları İşletmecisi

Sağlık Kurumları İşletmecisi; sağlık sektöründe kamu ve özel kurum/kuruluşlarında idari işlemlerin yönetilmesini sağlayan sağlık meslek …

Bir yanıt yazın