Ana Sayfa / Sağlık Meslekleri / Sağlık Meslekleri

Sağlık Meslekleri

Sağlık Meslekleri; sağlık hizmet sunumu çerçevesinde özgün görevi olan ve bu alanda çalışanları ifade etmektedir.

Sağlıkta hizmet sunumunda çalışan, sağlık meslek mensupları; görevlerini, almış oldukları eğitimler ile kazanmış oldukları mesleki bilgi ve beceriler doğrultusunda, verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak çalışmaktadır. Diğer sağlık çalışanları ile birlikte ekip anlayışı içerisinde, multidisipliner yaklaşımla ve sağlık hizmeti sunumunun devamlılığı esasına bağlı olarak sağlık hizmeti vermektedir.

Sağlık meslek sahipleri aldıkları eğitim, bilimsel etkinlik, danışmanlık, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ek olarak; kurumlarda eğitim amacıyla bulunan öğrencilerin eğitimine destek verebilmektedir. Sağlığın teşviki, geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlere katılan ve destek veren sağlık meslek sahipleri; görevlerini yerine getirirken kendilerini veya diğer sağlık meslek sahiplerinin mesleki saygınlığını zedeleyecek davranışlardan uzak durmalıdır. Aynı zamanda toplumun ve bireylerin, sağlığı ile ilgili yanlış yönlendirebilecek ifadelerden ve davranışlardan kaçınmalıdır.

Sağlık Meslekleri Dairesi Başkanlığı

Tüm görevleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘ne bağlı Sağlık Meslekleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Başkanlık, Sağlık Mesleklerini tanımlama, standartlarını belirleme ve görev analizlerini yapmaktadır. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü tarafından verilen sağlık meslekleri ile ilgili diğer görevleri yerine getiren Sağlık Meslekleri Dairesi Başkanlığı; bunun yanında sağlık alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıfların taleplerine yönelik görüş oluşturmaktadır. Aynı zamanda yeni kurulan tabip odalarının kuruluşunu onaylama, tabip odalarına üye tabiplerin üye listesinin güncellenmesi işlemlerini yürüten Daire Başkanlığı; Sağlık Meslekleri Kurulunun sekreterya işlemlerini yürütmektedir.

Sağlık Meslekleri Kurulu

Sağlıkla ilgili meslekler, Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslekleri Kurulu tarafından özellikle belirlenen; sağlık meslek etiği ilkeleri, kamuda çalışan sağlık görevlileri etik davranış ilkeleri ile ilgili “Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik” ve mevzuata uyarak, hasta haklarını gözetmektedir. Sağlık meslek grupları içinde olan kişiler; hastalarla ve yasal temsilcileri ile etik kurallara aykırı hiç bir şekilde sözlü veya yazılı anlaşmaların yanı sıra; yanıltıcı, talebi yükseltme ve kendini övücü nitelikte tanıtım ile aynı zamanda kampanyalar ve hiçbir şekilde reklam yapamaz. Ayrıca sağlık bölümü meslekleri içerisinde yer alan kişiler sadece isim, unvan, dal ve adreslerini tanıtabilmektedir.

Sağlık alanındaki meslekler içerisinde yeni bir sağlık mesleğinin veya dalının kurulmasında görüşleri ile birlikte eğitim müfredatı hakkında görüş bildirme ve etik ilkelerin belirlenmesi ile uyumunun denetlemesi Sağlık Meslekleri Kurulu tarafından belirlenmektedir. Kurul, mesleki uygulamalarda yetersizliği tespit edilen sağlık meslek mensuplarının mesleki yeterlilik, hasta hakları ile etik ilkeler eğitimine tâbi tutulması, eğitimlerin süresi ile müfredatına karar vermesi ve bunun yanında sağlık engeli sebebiyle icra ettiği mesleğinin geçici veya sürekli men etmeye karar verebilmektedir. Sağlık Meslekleri Kurulu, istihdam planlamalarında görüş bildirmesi ve aynı zamanda uzman hekim, uzman diş hekimi dışındaki sağlık meslek mensuplarının sertifikalı eğitim alanları ve müfredatları hakkında görüş bildirebilmektedir.

Güvenli Çalışma Ortamı

Sağlık mesleği içinde yer alan kişiler hastaların ve çalışma arkadaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla; güvenli çalışma ortamının sağlanması ve sürdürülebilirliği ile muhtemel risklerin giderilmesine yönelik uygulamalar sağlamakla ve bununla birlikte mesleki risklere karşı kişisel korunma tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır. Sağlık meslek mensupları yetkili kişiler tarafından acil sağlık hizmeti ulaşana kadar, ayrıca aldığı eğitimler doğrultusunda ilk yardım hizmetlerini yerine getirmektedir. Mesleki uygulamalar sırasında sahip olduğu kişisel verileri ve bununla birlikte sağlıkla ilgili olarak özel bilgileri, ilgili hayati tehlike durumu olanlar hariç tutularak rapor düzenleme, muhafaza ve üçüncü kişilerin eline geçmemesi için gerekli olan tedbirleri almaktadır.

Sağlık ve Tıp meslekleri ile ilgili liste ayrıca aşağıda sıralanmış olup; aynı zamanda sağlıkta hizmet sunumunda çalışan sağlık meslek mensuplarının iş ve görev tanımları ile birlikte tarihsel geçmişleri alfabetik sıraya göre yer almaktadır.

Sağlık Meslekleri

A
B
C
  • Cerrahi Teknikeri
Ç
D
E
  • Ebe
  • Ebe Yardımcısı
  • Eczacı
  • Eczane Teknikeri
  • Elektronörofizyoloji Teknikeri
  • Ergoterapist ve/veya İş ve Uğraşı Terapisti
  • Ergoterapi Teknikeri ve/veya İş ve Uğraşı Teknikeri
F
G
H
K
L
M
O
  • Odyolog
  • Odyometrist ve/veya Odyometri Teknikeri
  • Optisyen
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y

Yukarıda özellikle belirtilmiş olan tüm sağlık sektörü meslekleri, hastane meslekleri arasında yer almakta olup, hastanelerde hizmet verebilmektedir. Sağlık alanında meslekler içinde yer almayıp hastane ve sağlık kuruluşlarında hizmet veren diğer meslek mensupları listemizde bulunmamaktadır.

Z

 

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil, ilaç ve medikal firmaların ürettiği ruhsatlı ilaç, tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile diğer …