Diş Hekimi

Diş Hekimi, Diş Doktoru veya Diş Tabibi olarak bilinmekte olup; diş hekimliği mesleği eğitimi sırasında kazanmış olduğu bilgi, beceri ve tutum çerçevesinde icra eden; ağız, diş ve dudaklarla birlikte, çevre dokular ve ağız boşluğundan oluşan tanı, önleme, hastalık ve tedavisini gerçekleştiren hekimdir.

Diş doktoru insan sağlığına ilişkin olarak; diş, diş etleri, ağız ve çene dokularının korunması, hastalıkları ve buna bağlı düzensizliklerin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesi ile ilgilenen diş hekimliği mesleği faaliyetini icra etmeye yetkilidir. Dünyada diş doktoru ekibi içerisinde diş doktoru asistanları, diş hijyenistleri, diş hemşiresi, diş teknisyenleri ve diş terapistleri içermekte olup; ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sağlanmasında yardımcı olmaktadır.

Diş hekimi, Türkiye’de bulunan diş hekimliği fakültelerinde 5 yıllık diş hekimliği eğitimi sonrasında lisans diplomasına sahip olduktan sonra yüksek lisans diploması da alarak icra etmektedir. Yurtdışında eğitim görmüş ya da yabancı bir ülkeden alınmış diş hekimi diplomasının YÖK tarafından, Yurtdışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği uyarınca denkliğinin kabul edilmesi ve lisans denklik belgesinin Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesi gerekmektedir. Diş hekimliği yapmaya hak kazanan kişiler; ağız, diş ve çevre dokulara yapılacak tüm müdahaleyi yapmaya yetkin kişiler olup; diş hekimliğinin 8 uzmanlık dalından herhangi bir dalını seçerek o dal üzerine hekimlik yapabilmektedir.

Diş Hekimi

Uzmanlık Dalları
  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı – 4 yıl
  • Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı – 3 yıl
  • Endodonti Anabilim Dalı – 3 yıl
  • Pedodonti Anabilim Dalı – 3 yıl
  • Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı – 3 yıl
  • Periodontoloji Anabilim Dalı – 3 yıl
  • Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı – 3yıl
  • Ortodonti Anabilim Dalı – 4 yıl

Tarihi

Tarihteki ilk bulgular M.Ö. 7000’li yıllarda Pakistan‘ın Baluchistan Eyaletinde bulunan, İndus Kültürü adı verilen Taş-Çağı Kültürleri; kavisli tahta delici ve çakmak taşları ile çürük diş maddesini çıkarabilmek için kullanılmış olmasına rağmen; Eski Krallık Antik Mısır’da M.Ö. 2600 yıllarında üçüncü hanedan döneminde yaşamış ve tarihte bilinen ilk diş hekimi Hesi-Re olarak anılmaktadır. Hesi-Re‘nın mezarında bulunan kil mühürler, resimler ve sedir ağacı sayesinde; üst düzey bir yetkili olduğu tahmin edilen ve kazılarda elde edilen bir tablette dişi tedavi eden doktorların en büyüğü olarak tarif edilmektedir. Mısırlı diş hekimleri kazılar sonucunda kafataslarında

Eski krallık döneminde ele geçen kafataslarındaki dişlerin çiğneyici olarak adlandırılan oklüzal yüzeyde ortaya çıkan aşınmalar, pulpa adı verilen diz özünün açığa çıktığı, apse ve kist formasyonu olarak görülmüş ve bu gibi rahatsızlıklarda çözümünün genellikle dişi çekme olduğu düşünülmektedir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil, ilaç ve medikal firmaların ürettiği ruhsatlı ilaç, tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile diğer …

Bir yanıt yazın