Sağlık Kurumları İşletmecisi; sağlık sektöründe kamu ve özel kurum/kuruluşlarında idari işlemlerin yönetilmesini sağlayan sağlık meslek mensubudur.
Özellikle idari ve yönetim alanlarında sağlık kurumları içerisinde çalışan Sağlık Kurumları İşletmecisi yöneticiler, sağlık işletmeciliği görevinde bulunmaktadır. İktisat ve işletme bilgisi, sosyo-psikolojik hizmetlerin yanı sıra konusunda yeterli uygulamalarla deneyim kazanan ve gerekli olan sosyal güvenlik hukuku ile sağlık mevzuatı konularında bilgi birikimi başta olmak üzere temel ilke ve değerlere bağlı olarak, yönetim prosedürleri uygulamaları hakkında bilgi sahibi, hasta ilişkileri ve iletişimi konusunda yetkin, ihtiyaçlara göre idari işlemlerin yönetilmesini sağlayan profesyonellerdir. Sağlık Kurumları İşletmecileri, işletme bilgisinin yanı sıra uygulamasına sahip; çalışacağı kurumun idari,mali, üretim ve finans gibi bölümlerinde çalışma görevi verilmektedir.
Ayrıca Sağlık kurumları işletmeciliği alanında önemli bir ihtiyaç olan, donanımın gerektirdiği eğitimleri alarak, sağlık kurumlarını yönetebilmek için gerekli olan disiplinler arası bütüncül yaklaşımla, sağlık kurumlarında kaliteli hizmet veren, ekonomik anlamda başarılı ve kalitede rekabet edebilen bir işletmecilik anlayışı ile işletmelerini sağlamaktadır.
Üniversitelerin Sağlık İşletmeciliği Programının akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri; Türkiye’de ve tüm dünyada gelişmekte olan bir alan olarak varlığını sürdürmektedir. Bununla birlikte sağlık teknolojilerinde gelişmelerin sıklığının yanında sağlık kurumlarının ekonomideki payının değişkenliği; Sağlık Kurumları İşletmecilerini dinamik ve bunun yanında hızlı gelişen sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Eğitimi
Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu – SHMY ve Açıköğretim kapsamında; Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı 2 yıllık önlisans eğitimi alan öğrenci adayı; TYT – Temel Yeterlilik Testi puanına göre öğrenci kabul etmektedir. 2 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler; “Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanmaktadır. Aynı zamanda 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen önlisans mezunları; DGS – Dikey Geçiş Sınavından elde edecekleri puan ile Sağlık Yönetimi, İşletme Yönetimi, İşletme bölümlerine geçiş yaparak lisans diploması alabilmektedir.
Sağlık Kurumları İşletmecileri mezuniyet sonrasında sağlık sektöründe kamu ve özel kurum/kuruluşlarında almış oldukları eğitim kapsamında; sağlık kurumlarının idari işlemlerin yönetilmesinde kariyerlerine devam edebilmektedir.