Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sağlık Örgütü; 1987 yılından itibaren tüm dünyada 9 Şubat tarihini “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak ilan etmiştir. Her yıl 9 şubat günü sigaranın zararları konusunda düzenlenen etkinlikler, toplumsal farkındalık oluşturmaktadır. Sigara içimi tüm etkilenenlerin sağlığını tehdit eden, mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur.

Dünya Sigarayı Bırakma Gününde; sigara ve tütün ürünlerinin kullanma alışkanlığı olan insanların zararları konusundaki bilgilerininin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca insanların sigara ve tütün kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına ve birtakım davranış değişiklikleri amacını yerine getirmektedir.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Ayrıca sigarayı bırakmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç tarihi olarak gösterilen 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü; sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, genellikle kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığı olarak gösterilmektedir. Bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanımı alışkanlığından kurtulabilmek için önemli ölçüde destek sağlayan sağlık çalışanları, sağlık kurum ve kuruluşlarında müracaat halinde destek vermekte veya Sağlık Bakanlığının “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı” aranarak destek verilmektedir.

Bununla birlikte “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”na yapılan müracaatlar; sigara ve tütün ürünleri bağımlılığıyla mücadele etmek amacıyla oluşturulan Sigara Bırakma Polikliniklerine (SBP) yönlendirilmektedir. Tütünle Mücadele çalışmaları kapsamında aktif olarak hizmet veren Sigara Bırakma Poliklinikleri, 28121 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tütün Bağımlılığı Tedavi Ve Eğitim Birimleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda açılarak faaliyetlerini de yine bu yönetmelik çerçevesinde sürdürmektedir.

Aynı zamanda Sigara Bırakma Polikliniklerinde, sigara ve tütün ürünleri bağımlılarına yönelik psikososyal tedavi hizmetleri ve farmakolojik tedavi hizmetleri verilmektedir. Böylelikle sigara bırakma ilaçları, sigara bırakma polikliniklerine müracaat eden vatandaşlara ücretsiz bir şekilde verilmektedir.

Bununla birlikte Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup; özellikle tüm dünyada yaşayan insanlarda önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gösterilmektedir. Sigara kullanımı sağlık sorunlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik bir sorun olarak toplumun karşısına çıkmaktadır.

Türkiye’de Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun; kamuya açık tüm kapalı alanlarda uygulanmaya başlanması ile birlikte tütünle mücadelenin kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır.

Sigara ve tütün ürünleri tüm dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almakta olup; eğer engel olunmazsa giderek ilk sıraya yerleşme eğilimi taşımaktadır. Her yıl dünyada 6 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Türkiye’de 100 bini aşkın kişinin sigaraya bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

Sigaranın Zararları

  • Akciğer Hastalıkları
  • Kalp ve Damar Hastalıkları 
  • Beyin Felci
  • Alzheimer
  • Cilt Hastalıkları
  • Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıkları

Bununla beraber, tüm dünyada sigaranın zararları ile ilgili olarak farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bunlara ek olarak, alternatif ürünler ile yeni pazarlara girmeyi deneyen tütün endüstrisi; sağlık endişeleri olan bireylerin, sigarayı bırakmasını engellemek için nargile ve elektronik sigara gibi ürünler sunmaktadır. Bunlara ek olarak, tütün ve nikotin içeren her ürünün riskli ve her dozda sağlığa zararı bulunmaktadır.

İletişim

Telefon: Alo 171 Sigara Bırakma Hattı

E-Posta: destek@alo171.saglik.gov.trsigarabirakma@saglik.gov.tr

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Referans

Referans

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …