Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü; tüm dünyanın dikkatini körlük ve görme bozukluklarına çekmek amacıyla 2000 yılından itibaren her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü düzenlenmektedir.

Uluslararası Lions Kulübü Vakfı tarafından “Önce Gör Kampanyası” ile 2000 yılında başlatılan Dünya Görme Günü etkinlikleri; Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı – IAPB tarafından koordine edilen, Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, meslek örgütleri ve göz sağlığı kuruluşları ile işbirliği halinde 2020 vizyonu ile “Görme Hakkı” insiyatifi oluşturularak küresel bir olaya dikkat çekilerek farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre; dünya genelinde 284 milyon kişi görme engelli olup, 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru bulunmaktadır. Körlüğün % 80’i tedavi edilebilir ve önlenebilir olmasının yanı sıra görme kusuru olan bireylerin yaklaşık olarak % 65’i 50 yaş üzerinde olduğu 19 milyon çocuğunda görme kusurunun bulunduğu tahmin edilmektedir. DSÖ, görme kusurlu bireylerin %90’ı gelişmekte olan ülkelerde olduğu dikkatini çekmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, oluşturduğu programlarda amaç; görme engelli olan bireylerin görme kusurlarını düzeltmek üzere bir takım önlemler almak, görme engelli bireylerin sayısını azaltabilmenin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve devletlerin Sağlık Bakanlıkları farkındalık yaratarak bu sorunların çözümüne yönelik projeler üretmeyi hedeflemektedir.

Dünya Görme Günü çerçevesinde, Dünya Sağlık Örgütü‘nün işbirliği ile Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı‘nın koordinasyonunda ilgili Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarla birlikte her yıl için farklı bir tema oluşturulmaktadır.

Dünya Görme Günü

Dünya Görme Günü Temaları

2020 Teması Görüşte Umut

Gözlüğe erişimleri olmadığı için dünyada bir milyardan fazla insan iyi görememesi ile beraber görme engelli 4 kişiden 3’ünden fazlası kaçınılabilir şekilde böyledir.

Göz sağlığı için Dünya Sağlık Örgütü kararı, küresel göz sağlığı için göz bakımını Evrensel Sağlık Kapsamı’nın ayrılmaz bir parçası haline getirmek ve entegre insan merkezli göz bakımını uygulamak için harekete geçme konusundaki politik kararlılıkla #GörüşteUmut #HopeInSight var.

Dünya Görme Gününde, herkesin her yerde görmesini sağlayacak çözümleri bulalım. #GörüşteUmut #HopeInSight mesajını sosyal medya hesaplarından yayalım.

  • 2019 Teması: Önce Vizyon
  • 2018 Teması: Her Yerde Göz Bakımı
  • 2017 Teması: Vizyonu Önemli Yapın
  • 2016 Teması: Birlikte daha güçlü
  • 2015 Teması: Herkes için göz bakımı
  • 2014 Teması: Artık Önlenebilir Körlük Yok
  • 2013 Teması: Evrensel Göz Sağlığı
  • 2010 Teması: 2020’ye geri sayım
  • 2009 Teması: Cinsiyet ve Göz Sağlığı
  • 2008 Teması: İleri Yaşamda Görme Bozukluğuyla Mücadele
  • 2007 Teması: Çocuklar için Vizyon
  • 2006 Teması: Az Görme

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …

Bir yanıt yazın