Ana Sayfa / Hastalıklar / Üriner İnkontinans

Üriner İnkontinans

Uluslararası kontinans derneği üriner inkontinansı  her türlü idrar tutamama şikayeti olarak tanımlamaktadır (ICS 2002). Benzer bir tanım ile üriner inkontinans, mesane kontrolünün kaybı ve beraberinde istem dışı, damlalar halinde veya daha yoğun olarak idrarın kaçması durumudur.

Kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla görülmektedir ve yaşla birlikte her iki cinste de bu oran artmaktadır. Görülme sıklığı farklı çalışmalarda kadında %4.5-53, erkekte %1.6-24 aralığında saptanmıştır.

Genç kadınlarda %15-20, orta yaşlarda %20-30, ileri yaşlarda %50 ye varan oranlarda görülmektedir. 30 yaşından sonra her dört kadından birinde görülmektedir ki bu, oldukça önemli bir orandır. Menopoz sürecinde ve çok doğum yapmış kadınlarda görülme oranı daha da artmaktadır.

İnkontinans genellikle üriner kontrol sisteminde bulunan sfinkter olarak isimlendirilen dairesel bir kasın zarar görmesi sonucu oluşur. üriner inkontinansının, fazla ya da az aktif bir mesane, fiziksel tıkanma, enfeksiyon, kafein ve bazı ilaçların yan etkileri gibi birçok nedeni vardır. Kanser, diyabet, inme, Parkinson hastalığı ya da Multipl Skleroz gibi daha ağır hastalıklar da inkontinansa neden olabilir. Bu durum erkeklerde, genişleyen prostatın ya da prostata ilişkin diğer sorunların göstergesi olabilir.

Üriner İnkontinans Tipleri

1-Stres İnkontinans

İdrar sızıntısı, alt karın kaslarının ani bir basınçla (öksürmek, gülmek,bir şey kaldırmak gibi) kasılması sonucu meydana gelir. Stres inkontinans genellikle pelvik kasların zayıfladığı durumlarda(doğum, cerrahi operasyon gibi ) gözlenir vekadınlarda sık görülür.

2-Sıkışma İnkontinans

Bu durum aniden tuvalete çıkma ihtiyacının hissedilmesiyle başgösterir. Sıkışma hissini hemen takiben istemsiz idrar kaçırma görülür. Tuvalete gitme ihtiyacı hissedildiğinde tuvalete yetişemeden idrar kaçırma olayına bu tipte sık rastlanır.Mesane kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasından kaynaklanmaktadır. Sıkışma inkontinans en sık ileri yaşlarda ve idrar yolu    enfeksiyonu varlığında ortaya çıkar.

3-Taşma İnkontinans

Bu tip inkontinansta idrarda küçük miktarlarda   kontrol   edilemez bir sızıntı vardır. Aşırı dolu mesaneden kaynaklanır. Kişi idrara çıktıktan sonra mesanesinin boş olmadığını ve idrar   yapmada zorlanma hissedebilir. Bu durum genelde erkeklerde ortaya çıkar ve nedeni büyümüş prostat bezi veya tümör  gibi   idrar akışını engelleyen bir durum olabilir. Keza diyabet ile bazı ilaçlar da bu duruma neden olabilir.

4-Karma İnkontinans

Sıkışma tipi inkontinans ve stres inkontinansın birlikte görüldüğü durumlardır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar, organizmanın içinde yapısal ve işlevsel anormalliğin ya da düzensizleşmesinin yanı sıra …