Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası; bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908 tarihinde başlaması nedeniyle Türkiye‘de her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü, 22 Kasımı içine alan hafta Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, dişeti hastalıkları ile diş çürüklerikalp-damar hastalıkları, şeker hastalığıyüksek tansiyon, kemik erimesi,  mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır.

Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitimine özellikle küçük yaşlarda başlanmalı; ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirmelidir. Bu konuda öğretmenler, anne ve babalara ve sağlık kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Türkiye’de kamu sağlık kuruluşları; diş hekimliği fakülteleri ile ağız ve diş sağlığı merkezleri, ilçe hastanelerindeki diş poliklinikleri’nde koruyucu ağız ve diş sağlığı etkinlikleri kapsamında anaokulu ve ilkokullarda flor uygulamaları yapılmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Çalışmaları

Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında bütün sağlık kuruluşları ile birlikte eğitim ve tarama çalışmaları yapılmakta olup; diş çürükleri, dişeti hastalıklarının önemi, ağız kanserleri, hamilelikte ağız ve diş sağlığı, koruma yolları, doğru diş fırçalama yöntemi, diş ipi kullanımı, diş hekimine düzenli olarak gitme alışkanlığını kazandırma, yeterli ve dengeli beslenme konularında öğrencilere, öğretmenlere ve halka yönelik eğitimler yapılmakta, broşürler dağıtılmaktadır. Ağız ve diş taramasından geçen öğrenciler, diş tedavileri için diş hekimi bulunan en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir. “Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri” genellikle ihmal edilmektedir. İhmal neticesinde maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmaktadır.

Ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için;
  • Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması , günde en az bir kez diş ipi kullanılması,
  • Yeterli ve dengeli beslenmek; sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların yer aldığı öğünlerle beslenilmesi,
  • En az altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması,
  • Halkın diş hekimi eğitimi almış, diploması olan diş hekimlerine hijyenik ve güvenilir koşullarda muayene olmaları gereklidir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …