Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Kulak ve İşitme Günü

Dünya Kulak ve İşitme Günü

Dünya Kulak ve İşitme Günü; telefonun icadı ile tanınan İskoçyalı bilim adamı Alexander Graham Bell tarafından işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarına ithafen doğum yılı olan 3 Mart 1947 tarihi olarak belirlenmiştir. İşitme ile ilgili konularda nasıl önleneceği konusunda farkındalık yaratmak ve dünya genelinde kulak ve işitme bakımını teşvik etmek amacıyla çeşitli sempozyum ve aktiviteler düzenlenerek kutlanmaktadır.

Annesinin ve eşinin duyamadığı sesleri kaydetmeyi başaran Graham Bell; böylelikle, işitme kayıpları üzerine sayısız çalışmaları ile işitme engellilerin sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmıştır.

Dünya Kulak ve İşitme Gününün Amacı

Dünya Kulak ve İşitme Günü; işitme kaybının yaygınlığı, nedenleri, etkileri, önleme, tanımlama, farkındalık, gözlemlemek için çeşitli sempozyum ve aktiviteler düzenlenmektedir. Ayrıca etkili bir şekilde korunmasını sağlamak için kanıta dayalı araçları geliştirmek, yaymak ve teşvik etmeli; sağlık çalışanlarının işitme konusunda eğitilmesi için teknik kaynaklar ve bu anlamda rehberlik sağlanmalıdır.

İnsanlar arasındaki iletişim yolları içinde en sık ve en önemlisi konuşarak anlaşma yoludur. Aynı zamanda konuşma öğrenilmiş bir davranıştır, anne ve babalar, çocukların yakın çevresindeki kişiler farkında olmaksızın konuşma öğretmenliği yapmaktadır. Ayrıca konuşmanın öğrenilmesinde en önemli unsur işitmedir. İşitme kaybı bu duyulardan en önemlisi olan işitme bozukluğu durumunda ortaya çıkar. İşitme engeli, işitme duyarlılığının kişinin gelişim, uyum, özellikle iletişimdeki görevlerini yerine getirmesinde en büyük engeli oluşturur.

Genetik nedenler, doğumdaki komplikasyonlar, bazı bulaşıcı hastalıklar, kronik kulak enfeksiyonları, belirli ilaçların kullanımı, aşırı gürültüye maruz kalma ve bununla birlikte yaşlanmadan kaynaklı işitme kaybı yaşanabilmektedir.

Dünya Kulak ve İşitme Günü

Dünya Kulak ve İşitme Günü Temaları

Dünya Kulak ve İşitme Günü Temaları

2022 Teması: “Ömür boyu duymak için dikkatle dinleyin!”

2022 Dünya İşitme Günü’nde Dünya Sağlık Örgütü; özellikle yaşam boyu iyi işitmeyi sürdürmenin bir yolu olarak güvenli dinlemenin önemine odaklanmıştır. Bununla birlikte DSÖ, 2021 yılında, işitme kaybıyla birlikte yaşayan ve işitme kaybı riski altında olan insan sayısının arttığını vurgulayan Dünya işitme raporunu yayınlamıştır . Gürültü kontrolünü yedi temel İŞİTME müdahalesinden biri olarak, yüksek seslere maruz kalmayı azaltmanın önemini vurgulamıştır.

“Yaşam Boyu Duymak İçin, Dikkatle Dinle” temalı 2022 Dünya İşitme Günü; güvenli dinleme yoluyla işitme kaybının önemine ve yöntemlerine odaklanacak:

  • Kulak ve işitme bakımı ile yaşam boyu iyi bir işitmeye sahip olmak mümkündür.
  • Yüksek seslere maruz kalmanın neden olduğu işitme kaybı, birçok yaygın işitme kaybı nedeni önlenebilir.
  • “Güvenli dinleme”, eğlence amaçlı sese maruz kalmayla ilişkili işitme kaybı riskini azaltabilir.
  • Dünya Sağlık Örgütü; hükümetleri, endüstri ortaklarını ve sivil toplumu, güvenli dinlemeyi teşvik eden kanıta dayalı standartlar konusunda farkındalığı artırmaya ve uygulamaya davet etmektedir.

Bununla beraber alanındaki tüm paydaşlar, işitme kaybı konusunda farkındalığı artırmak, benimsenmesini ve uygulanmasını teşvik etmek için #dünyaişitmegünü #işitmebakımı #safelistening hashtag’leri ve #güvenlidinleme eğlence mekanları için Dünya Sağlık Örgütü Küresel standardını yaygın bir şekilde yaymak için etkinlikler ve etkinlikler düzenlemeye davet edilmektedir.

Dünya Kulak ve İşitme Günü 2021 Teması: “Herkes için işitme bakımı!”

2021 yılı Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk Dünya İşitme Raporunun başlangıcı olacaktır. Dünya genelinde gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra; dikkat çekmek için ilgili tüm tanıtım faaliyetleri WRH Hear-a-thon’un bir parçası olarak kabul edilecektir. Buradaki fikir, dünya genelinde yerel faaliyetler ve olayların kombinasyonu; 2021 Dünya Kulak ve İşitme Günü’nün 24 saatlik periyodu boyunca rapor için sürekli bir tanıtım faaliyeti akışı ile sonuçlanacaktır.

Gün boyu 24 saatlik periyotta faaliyet ve etkinlikler hakkında paylaşımların yapılacağı 3 Mart gününde, aynı zamanda saat 14: 00’te sosyal medya kanallarında raporla ilgili tanıtım faaliyetleri paylaşılması beklenmektedir. #Hearathon2021 hashtagi ve bununla birlikte bir fotoğraf ve video içeriği ile uygun şekilde katkı yapabilirsiniz. Etiketlemek için ayrıca #duyuyorum #hearingcare #işitmebakımı #safelistening #güvenlidinleme hashtag’leri kullanılacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre;
  • İşitme kaybı dünyada en yaygın duyusal engellerdendir.
  • İşitme kaybına yol açan faktörlerin % 50′si önlenebilmektedir.
  • Dünya çapında yaklaşık 466 milyon insan işitme kaybı yaşamaktadır ve bunların 34 milyonu çocuktur. Bunlara ek olarak, Türkiye’de bu sayı yaklaşık olarak 2,8 milyondur.
  • İşitme kaybı insanlar yaşlandıkça riskin arttığını gösteriyor. 65 yaşını geçen her 3 kişiden biri duyma güçlüğü yaşıyor. Bu grupta ise 165 milyon insan bulunmaktadır.
  • 12-35 yaş arası, 1,1 milyar gencin; eğlence ortamlarında veya gürültüye maruz kalması nedeniyle işitme kaybı riski altındadır.
  • 2050 yılına kadar 900 milyondan fazla kişinin işitme kaybına maruz kalacağı tahmin edilmektedir.
  • Küresel olarak işitme kaybının toplam maliyeti 750 milyar dolar

Son olarak, işitme kaybı ile ilgili belirtiler varsa Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı doktora başvurulmalıdır.

 

Referans

Referans

Karolina Grabowska adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …