Ana Sayfa / Hastalıklar / Addison Hastalığı

Addison Hastalığı

Addison Hastalığı vücudun böbrek üstü bezlerinin (Adrenal Bezler) salgılanma yetersizliğine bağlı olarak ürettiği hormonların kanda eksikliği sonucu oluşan bir bozukluktur.
Böbrek üstü bezleri her iki böbrekte yer alır. Bu bezler endokrin sistemin bir parçasıdır ve bu bezler bütün organ ve dokular için hayati önemi olan hormonlar üretir.

Addison Hastalığının Nedenleri

Addison Hastalığı genel olarak iki türlü çeşidi bulunmaktadır. Birincil böbrek üstü bezi ve ikincil böbrek üstü bezi yetmezliğidir.

Birincil sebepler;

  • Bağışıklık sisteminin bu bölgeye saldırması ile meydana gelir. Otoimmün hastalıklarında bağışıklık sistemi vücutta bulunan virüs ya da bakterileri dış saldırı olarak algılamaktadır.
  • Tümör ve kanserlerin kontrolsüz biçimde büyümesi
  • Pıhtılaşmaları kontrol altına almak için kullanılan kan sulandırıcılar zamanla bu bölgede sorunlar yaratır.
  • Glukortikoidlerin vücuda alımı da yol açabilir.
  • Vücutta bulunan enfeksiyonlar ve bu zamandaki beslenme sebep olabilir.

İkincil sebepleri;

  • İkincil böbrek üstü yetmezliğinde bezlerde Adrenokortikotropik Hormonu (ACTH) üretilmediği durumlarda ortaya çıkar. Hormonlar bu bezlere nasıl salgılama yapacağı ile alakalı olarak sinyal gönderir.
  • İkincil böbrek üstü yetmezliğinde uzmanın tavsiyesi ile kullanılacak olan kortikosteroid ilaçların kullanılmadığında görülür.
  • Tüberküloz sorunu yaşayanlarda ve kanser olan kişilerde de addison hastalıkları gözlemlenir.

Addison Hastalığının Belirtileri 

Addison Hastalığı hastalarında  ilk ortaya çıkan aşırı yorgunluk belirtisidir. Böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonunun yetersiz olması sonucu meydana gelir. Bu hormon su ve sodyumun miktarının düzenlenmesini sağlar. Hastayı, oldukça halsiz bırakır. Hastalık ilerledikçe tedavi olmazsa hasta yataktan kalkamayacak duruma gelir.

Addison Hastalığının en belirgin bulgularından birisi melanodermidir. Deri rengi koyulaşır, kahverengi ve hatta siyah bir renk alır. Bunun sebebi bu hastalarda derinin koyulaşmasına neden olan melanois uyarıcı hormonun fazla miktarda salgılanmasıdır. Cildin koyulaştığı yerler sıklıkla eller, yüz ve kollardır. Hastalık ilerledikçe gövdeye doğru yayılır.

Addison Hastalarında Kan basıncı düşüklüğü oluşmaya başlar ve hastaların tansiyonları düşüktür. Zaman içinde kilo kayıpları oluşacaktır. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonların yeterli olmamasından dolayı salgılanan östrojen ve androjenlerin yetersizliği sonucu kadınlarda adet düzensizliği, erkeklerde libido azlığı belirir.

Yukarıdaki belirtiler varsa İç hastalıklarıEndokrinoloji uzmanı doktora başvurulmalıdır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar, organizmanın içinde yapısal ve işlevsel anormalliğin ya da düzensizleşmesinin yanı sıra …