Refleks Çekici, fiziksel nörolojik muayeneler sırasında; tendon refleksleri, göğüs muayeneleri ile merkezi veya periferik sinir sistemindeki anormallikleri tespit etmek için kullanılan tıbbi aletlerdir.
İnsan veya hayvanlarda belli bölgelere yavaşça vurulduğunda, refleks olarak bilinç dışı tepki vermesi gerekmekte olup; insanlarda en çok rastlanan uygulama, dizlerde bulunan bir noktaya vurularak reflekslerin ölçülmesi sağlanmaktadır. Nörolojik fizik muayene sırasında kullanılan ve refleks testinin modern tıpta önemli bir yere sahip olan refleks çekiçleri; günümüzde medikal paslanmaz çelik veya krom kaplama malzeme, iki yönlü sert pvc veya sert kauçuk kafa kullanılmasının yanında, bazı modellerinde kompak bir yapıda iğne ve fırçası ile CE normlarına uygun olarak üretilmektedir. Refleks çekiçleri günümüz teknolojisinde elle kolaylıkla kavranabilen sap bölümü ile vücudun diz veya dirsek bölümüne uygulanması esnasında istenen gücün rahatlıkla verilmesini sağlamaktadır. Refleks çekiçleri; 18 – 20 – 21 – 24 – 25 – 35 cm. uzunluğuna kadar boyu ve 60 – 250 gr. arasında ağırlıkları bulunmaktadır.
Refleks Çekici Çeşitleri
Babinski Çekiç
Buck Çekiç
Queen Çekiç
Taylor Çekiç
Wartenberg Fırıldak Çekiç
Refleks Çekici Tarihçesi
Refleks Çekici; 1800’lerin başında İskoç doktor Sir David Barry tarafından perküsyon için kullanılmıştır. İlk olarak 1858 yılında Great Northern Hospital‘dan Henry Vernon tarafından tasarlanan bir göğüs perküsyon çekicinden sonra modellenmiştir. 1870 yılında sinir sisteminin ayrıntılı ve sistematik muayenesini vurgulayan Alman nörolog Wilhelm Heinrich Erb; nörolojik muayenelerde patellar adı verilen diz kapağı refleksinde vurmalı çekicin kullanılmak üzere tanısal kullanımını tanımlayarak; Alman psikiyatrist Carl Friedrich Otto Westphal ile birlikte refleksleri ortaya çıkarmak için çeşitli tercihleri açıklayan makale yayınlamıştır. Nörologlar bu kas gerdirme reflekslerini ortaya çıkarmak için doğrudan perküsyon çekiçleri kullanmaya başlamış ve özellikle bu amaç için çeşitli çekiçler geliştirilmiştir.
İlk resmi refleks çekicini 1888 yılında Philadelphia Ortopedi Hastanesi‘nden nörolog John Madison Taylor tarafından oluşturulmuş olup; refleks çekicinde üçgen bir lastik kafa ve kısa düzleştirilmiş metal bir sap bulunmaktadır.
1894 yılında Amerikalı nörolog William Christopher Krauss, test hissi için modifikasyonları içeren nörolojik perküsyon çekici tasarlayarak; Washington‘da düzenlenen Amerikan Nöroloji Derneği‘nin 20 yıllık toplantısında çekicini sergilemiştir.
1910 yılında Alman nörolog Bernhard Berliner, çekiçlerin en kararlı savunucularından biri olup; diz veya aşil tendonuna vurmak için bir kağıt ağırlığı, elektrodun kenarı, laboratuvar standının ayağı, masa lambası veya benzeri cihazlarla kas gerdirme reflekslerini ortaya çıkarmak için perküsyon çekiçlerinin yetersizliği nedeniyle, özel olarak çeşitli çekiçler geliştirmiştir. Aynı yıl Alman nörolog Ernst Trömner göğüs muayenesi sırasında çekiç kullanırken hastanın göğsüne bir pleksimetre konulup üzerine hafif hafif vurulmasını önermiş; ancak çoğu nörolog tendonların en iyi şekilde doğrudan vurulduğunda etkili olduğunu keşfetmiştir. Dr. Trömner, daha sonra lastik olan vurma yüzeylerinin daha yumuşak ve rafine tekniğinin gelişmesiyle, bir pleksimetre ihtiyacının olmadığını keşfetmiştir.
1925 yılında Londra Ulusal Sinir Hastalıkları Hastanesi‘nden elektroterapi aletlerinden sorumlu, fizyoterapi ve radyoloji baş hemşiresi olan Miss Wintle adında bir hemşire; Vernon çekicinin bir versiyonunun tasarımıyla ilişkilendirerek, başlangıçta plastik tamponlu 5 cm. bir pirinç diske tutturulmuş, ortalama 25 – 40 cm. arasında değişen uzunluktaki bir bambu veya baston sapıyla tasarlanmış İngiliz nörologlar tarafından tercih edilen refleks çekici yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde hızla gelişen modern tıp dünyasında, bu kadar basit bir ekipman parçası için oldukça dikkate değer bir şekilde kullanılmaktadır.
Refleks Çekici Fiyatları
Refleks çekiçleri farklı model ve set çeşitlerine göre 20 TL – 500 TL arasında değişmekte olup; refleks çekici almak isteyenler medikal firmalar aracılığı ile temin edebilmektedir.