Ana Sayfa / Tedaviler / Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi; geri dönülmez bir şekilde çürüyerek enfekte ve/veya iltihaplanan bir dişi onarma ve kurtarmak için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Kanal Tedavisi

Çatlak diş, derin diş çürüğü, darbeye bağlı hasar gören diş, genel olarak “pulpa” adı verilen “diş özü” hasarı sebepleri arasında gösterilmekte olup; bir dişi kurtarabilmek için yapılacak son müdahale olarak gösterilmektedir. Dişin merkezinde yer alan halk arasında “diş siniri” olarak bilinen damar ve sinir demetlerini içeren, iplik benzeri doku olan diş özünün üzerinde vidaya benzer uzun yivli iğneler ve eğe adı verilen aletlerle alınmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır

Hasarlı, hastalıklı veya diş özü çıkarılması sonucu; kalan boşluğun içi yeterli genişliğe gelene kadar eğeler yardımıyla genişletme işlemi sonrası temizlenerek yıkanır, şekillendirilir ve doldurulma işlemi yapılarak “kök kanalı” kapatılmaktadır. İltihap, kanal içindeki diş özünü etkilemediyse, diş genel olarak canlı kalabilmekte, “diş apeksi” adı verilen “diş kökü“nü etkileyen durumlarda ise iltihap varsa diş muhtemelen canlılığını kaybetmiştir. Diş özü enfekte olduğunda, öldüğünde veya tedavi edilmediği durumlarda diş kökünde yer alan çene kemiği içinde apse ve kist oluşturmasının yanı sıra; irin biriktirerek, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilmektedir. Kist oluşumu sonrası bazı durumlarda cerrahi operasyon zorunluluğu oluşabilmektedir.

Kanal tedavileri dişin durumuna bağlı olarak, bir ya da iki seans gerektiren tedavi şeklidir. Kanal tedavileri genel olarak; ön dişin arka tarafı ile azı ya da küçük azı dişlerin “diş kronu” adı verilen, diş etinin üzerinde yer alan dişin taç kısmı olan bölgeye bir delik açılmaktadır. “Pulpektomi” adı verilen hasarlı veya hastalıklı olan diş özü çıkarıldıktan sonra, diş özü boşluğu ve kök kanalları sodyum EDTA, hipoklorit, klorheksidinle ve serum fizyolojik gibi maddelerle temizlenerek, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilmektedir. İkinci bir seans ihtiyacı oluştuğu durumlarda, seanslar arası dişi koruma amacıyla diş kronunda açılan deliğe geçici dolgu yapılır ve seanslarda dolgu çıkartılarak diş özü boşluğu kalıcı olarak doldurulur. Kanal tedavisi ile işlem görmüş diş canlılığını yitirmiş sayılmaktadır.

Kanal tedavilerinde genel olarak termoplastik, sentetik, polimer esaslı bir kök kanal dolgu materyali olan “Resilon“, saf gümüşten yapılan “Gümüş Kon” adı verilen materyaller ile “Gutta Percha” veya “Güta Perka” adı verilen kırılganlığı azaltmak ve plastisiteyi artırmak için çinko oksit ile diş röntgen görüntülerinde radyopaklık varlığı ve konumu doğrulanabilmesi için “baryum sülfat” ekli kauçuk malzeme kanalların her birine doldurularak; toz ve likit şeklinde olan “siman” adı verilen madde ile yapıştırılmaktadır. Bazı durumlarda yapıştılırken yapısal desteği sağlamak için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulmaktadır. Son olarak doğal bir görünüm oluşması için diş kronu ile kaplanmaktadır. Dişte kırık oluşmuşsa diş kronu işlemi öncesi “post” uygulaması adı verilen işlem yapılmaktadır.

Kullanım Süresi

Kanal tedavisi ile onarılan diş ne kadar süre kullanılabilir?” sorusunun cevabı; tedavi öncesi ve sonrası çekilen diş röntgeninin karşılaştırılması ile kemik kaybının devam edip etmediği veya kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediği ortaya çıkmaktadır. Dişleri canlı tutan diş özü artık bulunmadığı için, kanal tedavisiyle diş kronu veya dolgu uygulaması gerçekleştirilen diş; kırılgan ve kırılmaya karşı hassas bir yapıya sahip hale gelmektedir. İşlem sonrasında onarılan diş veya dişler, çürük oluşmasına karşı ve ortaya çıkabilecek başka problemleri önlemek için; ağız ve diş bakımı ve rutin diş hekimi muayenesi ile ağız yapısının uygun olması durumunda yaşam boyu kullanılabilmektedir.

Kanal Tedavisinde Ağrı

Kanal tedavisinde işlem yapılacak bölgenin yanak içine veya diş etine Lidocaine içeren ilaç enjekte edilip uyuşturularak yapılmakta olup; “kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?” sorusuna “nekroz” adı verilen canlı doku ya da dokudaki hücrelerin ölmesi sonucu ise uyuşturulmasa da ağrılı ve acı verici bir işlem olmaz, ancak akut ve çok ağrılı durumlarda uyuşma sorunları yaşanmaktadır.

Kanal tedavileri diş ve/veya dişlerin durumuna bağlı olarak, “kanal tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap olarak; bir ya da iki seansta tedavi edilmekte olup, bazı durumlarda enfekte oluşması sonucu enfeksiyon halinin tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilmektedir.

Kanal tedavisi sonrası diş ağrısı, dişin sinirleri alınmış olduğundan, dış uyaranlardan ciddi anlamda etkilenmemekle birlikte; ilk birkaç haftayı takiben iyileşme sürecinde olduğundan dolayı, hafif ağrılar veya çiğnemede hassasiyet olabilmektedir. Kanal tedavisi sonrasında ağrı geçmezse, alerjik bir durumla karşılaşılmış olasılığına karşı diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Post ve Core Uygulaması

Kanal tedavisi görmüş olan bir diş ön dişlerden biri ya da küçük bir miktarda madde kaybı varsa diş dolgusu ile yeniden yapılandırılmaktadır. Arka dişlerde oluşacak restorasyonda ise genel olarak diş kronuna ihtiyaç duyulmakta olup; bazı dişlerin diş kronu yapılmadan önce desteklenebilmesi için gerekli bir alt yapıya ihtiyacı bulunmaktadır. “Post ve Core Uygulamaları” adı verilen bu alt yapıya; kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmı uzaklaştırılarak, dişin kökünden destek almak için “post” adı verilen çivi, vida benzeri yapılar için yer hazırlanmaktadır. Post üst yapısına da “core” adı verilmekter.

Diş tedavi işlemleri geçmiş yıllarda korku, uzun sürmesi ve nekroz durumu veya zarar gören dişlerin çekildiği bir operasyon olarak görülmüştür. Günümüzde modern tıp teknolojisinin ilerlemesi ve ilaçların gelişmesi ile kısa sürede kanal tedavisi yaptıranlar oldukça iyi sonuçlar almaktadır.

Kanal Tedavisi Ücret Tarifesi

Diş Hekimlerinin uygulayacakları kanal tedavisi ücretleri Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenmektedir.

2020 yılı kanal tedavisi fiyatı, aşağıda çalışma saatleri içinde belirtilmiş olup; çalışma saatleri dışında uygulanacak kanal tedavisi fiyatları %50 olarak artırılmaktadır. Hasta işyeri, konut, hastane gibi bulunduğu yerlerde yapılacak olan kanal tedavilerinde ücret %50 artırılmaktadır. Ücretlere %8 KDV uygulanmaktadır.

Kanal Tedavisi

  • Tek Kanal Dolgu Hariç: 282,41+KDV
  • İki Kanal Dolgu Hariç: 495,37+KDV
  • Üç Kanal Dolgu Hariç: 657,41+KDV
  • İlave Her Kanal İçin: 226,85+KDV

Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi

  • Tek Kanal Dolgu Hariç: 333,33+KDV
  • İki Kanal Dolgu Hariç: 527,78+KDV
  • Üç Kanal Dolgu Hariç: 689,81+KDV
Çocuk Diş Hekimliği – Pedodonti

Açık Apeksli Dişte Kanal Tedavisi

  • Her Kanal İçin – Dolgu Hariç : 731,48+KDV

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik Rehabilitasyon

Nörolojik Rehabilitasyon, periferik adı verilen çevresel ve santral sinir sisteminin hasar gördüğü durumlarda gerekli olan …