Obstetri

Obstetri, Kadın Hastalıkları ve Doğum anabilim dalının; tıbbın gebelik, doğum/doğum sonrası dönemde tüm kadın üreme yollarıyla ve doğan çocukların bakımı ile ilgilenen tıbbi uzmanlık dalıdır.

Gebelerin büyük çoğunluğu bu dönemi herhangi bir komplikasyon olmaksızın sorunsuz bir şekilde geçirmektedir. Fakat, obstetrik bakımın belli bir bölümünde; gebelikte doğmamış bebeğin sağlığı ve doğumda anneyi etkileyebilecek olası problemleri teşhis etmeye ve engellemeye çalışmaktadır.

Kadında beklenen adetin olmaması ile 15 gün önce döllenmenin gerçekleşmesi ve embriyonun ilk hücresinin oluşmasıyla gebelik süreci başlar. Bu süreçten itibaren gebelik takibi 40 hafta boyunca ay ay yapılmaktadır. Her ay annenin kilo artışı, ultrasonografik muayene, kan basıncı takibi, tetkikler ve bazı durumlarda üst düzey ultrason yapılmaktadır. Annenin önceden sık gebelik kayıpları veya riskli gebeliği varsa daha sık takip ve perinatolojik takip ile farklı bir program uygulanmaktadır. 40 hafta sonunda her şey yolunda tamamlanmışsa; normal doğum olabileceği gibi cerrahi yöntem olan sezeryan ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve hemşire ebe tarafından hastanede gerçekleştirilmektedir.

Gebelik sağlıklı ilerlemiyor, embriyo gelişme göstermemiş, ölü gebelik veya düşük olarak sonuçlanıyorsa kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından cerrahi operasyon yapılmaktadır. 10 haftanın altında olan gebeliklerde gebelik sonlandırma, dilatasyon ve kürtaj (D&C – Dilation and Curettage) ile klinikte veya hastanede gerçekleştirilmektedir. Gebelik 10 haftanın üzerinde ve ölü gebelik ise hastanede yapılmalıdır.

Halk arasında lohusalık dönemi olarak adlandırılan ve doğumdan sonraki 6/8 hafta kadar süren, bu evre obstetrinin alanıdır. Lohusalık döneminde vücut kendini doğum öncesi dönemdeki gibi olmak için mücadele etmektedir. Kadın genital organı, doğum öncesi boyutlara çekilir. Bu dönem içinde beden; enfeksiyona, metabolizma ve psikolojik olarak hassas olduğundan, uzmanların ve aile bireylerinin desteği önemlidir. Genital organlardaki sorunlar, emzirmeye bağlı meme sorunları obstetri tarafından takip ve tedavi edilir.

Klinik Obstetri

Anne adayı ve bebeğin sağlığını korumak için gebelik takibinin nitelikli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Obstetri uzmanları anne adayı ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacak tüm faktörlerin önceden belirlenmesi ve gerekli önemleri almaları gerekmektedir. Klinik obstetri kuramsal çalışmaların klinik ortamında pratiğe dökülmesi olarak tanımlanmaktadır. Klinik obstetri çalışmalarını kadın doğum uzmanları , aile hekimleri ve hemşire ebeler gerçekleştirmektedir. Gebelik sürecinde gerekli test ve tetkiklerin uygulanması, anne adayının beslenme düzeni hakkında gerekli bilginin verilmesi, doğum sonrasında lohusalı kadın ve yeni doğan bebek sağlığı hakkında pratikte çalışmaların gerçekleştirilmesi klinik obstetri çalışmaları arasındadır.

Obstetrik Ultrasonografi

Gebelik sürecinde birçok farklı tetkik ve değerlendirme ile anne ve bebeğin sağlığını etkileyecek olan tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Obstetrik ultrasonografi birtakım riskli durumlarda mutlaka uygulanmalıdır.

 

Riskli durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ailenin istemesi
  • Akraba evlilikleri
  • Anne adayının şeker hastalığı
  • Bebek gelişiminin geriliği
  • Tek yumurta ikizleri
  • Tüp bebek
  • Ultrason uygulamasında riskli bir durumun tespiti

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Viroloji

Tıbbi Viroloji; insan vücudunda virüslerin neden olduğu hastalıkların; laboratuvar tanısı ile yönetiminde yer alan, tıbbi …