Otoskop Cihazları kulak muayenesi sırasında; anatomik yapısının incelenmesinde uzman hekimler tarafından kullanılan medikal cihazlardır.
İşitsel ve burun spekulumunun ilk tanımı ve illüstrasyonu 1363 yılında Fransa’dan Avrupa Orta Çağının en seçkin cerrahı olan Guy De Chauliac tarafından sağlanmıştır. Otoskop tasarımını 1838 yılında Viyana’lı Ignaz Gruber metalden huni şeklinde bir spekulum icat etmesine rağmen bulguları hiç yayınlanmamıştır. 1864 yılında Almanya’dan E. Seigle tarafından icat edilerek, hava basıncı kullanılarak geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan Hartmann spekülasyonları ilk olarak 1881 yılında Almanya’nın Berlin kentinde A. Hartmann tarafından geliştirilmiştir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı tarafından kulak kontrolleri sırasında, hastalık taraması ve kulak semptomlarını araştırmak için kullanılan otoskoplar; potansiyel olarak kulak kanalı ve dış kulak yolu bitiminde eğik olarak gerili olan kulak zarı kontrolü gibi kulağın anatomik yapısının incelenmesinde kullanılmaktadır. Kulak kiri varlığı, kulak kanalı cilt döküntüsü ile deri ödemi veya irini, yabancı cisim ve çeşitli kulak hastalıklarıyla birlikte; kulak zarının herhangi bir görünümünü otoskop ile görüntülenmektedir.
Otoskop Cihazları
Otoskoplar portatif olarak dizayn edilmiş olup; bir sap ve bir kafadan oluşmaktadır. Kafada ışık kaynağı ve tipik olarak yaklaşık (8 Diyoptri = 3.00x Mag) gibi basit düşük güçlü bir büyüteç lens bulunmaktadır. Otoskoplar, tek kullanımlık kulak için plastik ek spekülümler kulak kepçesi ve kanalı çekerek spekulum tarafını dış kulağa yerleştirilerek; İşaret veya küçük parmak başa yerleştirerek kulak kanalının yaralanmalarını önlemek amacıyla otoskopu tutan elin hastanın kafasına tutturulması ile kontrol pilotu cihazın arkasında bulunan merceğe bakabilir ve kulak kanalının içi görebilmektedir. Büyütme ve kendinden aydınlatma imkânı ile net bir görüntü sağlayabilen, kullanılması ve korunması kolay muayene aletidir. Ayrıca otoskoplar, hasta burunları ile üst boğazları incelemek için de sıklıkla kullanılmaktadır.
Otoskoplar genellikle bir teşhis seti olarak oftalmoskop cihazları ile birlikte satılmakta olup; taşınabilir ve duvar tipi olarak ikiye ayrılan otoskoplar; mercek sistemi ve ışık kaynağı olarak iki kısıma ayrılmaktadır. Otoskop cihazları, üzerinde bulunan LED ışıklar sayesinde kulağın iç yapısını aydınlatarak görülmesini sağlamaktadır. Cihazda bulunan mercek sayesinde kulağın içindeki görüntü büyütülerek; kulağın iç yapısı KBB uzman hekimi tarafından rahatça görülebilmektedir. Çoğu modellerde havayı spekulum içinden itilerek, ışık kaynağı için bir yerleştirme noktası bulunmakta olup; hava üflemesi sonucu, uzman tarafından kulak zarının hareketliliği test edilmektedir.
Genel olarak Kulak Burun Boğaz Hastalıkları muayenehanelerinde uzman hekimler tarafından kullanılmakta olup; acil servis, pediatri ve dahiliye bölümleri tarafından sık kullanılan otoskoplar, monoküler adı verilen gözle bakılabilen cihazlardır. Otoskopik muayene esnasında spekulumlar steril olmalı ve her hastadan sonra dezenfekte edilmektedir.