Ana Sayfa / Sağlık Meslekleri / Acil Tıp Teknisyeni

Acil Tıp Teknisyeni

Acil Tıp TeknisyeniATT; genel olarak Acil Tıp Hizmetleri veren Sağlık Meslek Liseleri‘nden mezun olan sağlık meslek çalışanlarıdır.

Acil tıp teknisyenleri; birçok ülkede belirlenmiş protokoller kapsam ve kurallara uygun olarak acil aramalara yanıt verme, bazı tıbbi müdahalele ve hastaneye hasta ulaştırma görevlerini gerçekleştirmektedir.

ATT, ambulanslarda gönüllü veya ücretli olarak; teknik kurtarma ekiplerinin üyesi olarak ya da polis ve itfaiye gibi bağlaşık ekiplerin eşliğinde hizmet verebilmektedir. ATT‘ler hasta durumunu değerlendirme ile tıbbi bakım için hastanın uygun bir yere aktarılması sırasında; yeterli nefes, solunum yolunun korunması ve kardiyovasküler dolaşımı sağlama gibi gerekli acil tıbbi müdahaleleri gerçekleştirmektedir. Acil tıp teknisyenlerinin uyguladığı müdahaleler arasında kardiyopulmoner resüsitasyon adı verilen kalp masajı, defibrilatör cihazı ile defibrilasyon uygulaması, dış kanama kontrolü, şok, omurga hasarının önlemesi için vücudu hareketsizleştirmenin yanı sıra kemik kırıklarını sabitleme müdahalelerini uygulamaktadır. Acil Tıp Teknisyenleri, beraber çalıştığı hekim ve/veya Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri’nin talimatı ya da onayı ile temel eğitim programı ve akış şemalarına uygun olarak; görev, yetki ve sorumlulukları 26 Mart 2009 tarih ve 27181 sayılı Resmi Gazete‘de belirlenmiştir.

Acil Tıp Teknisyeni Nedir?

Acil Tıp Teknisyenliği Görevleri
  • İntravenöz girişim
  • Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanma
  • Oksijen uygulaması
  • Endo-trakeal entübasyon uygulaması
  • Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon
  • Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakile hazır hale gelmesi
  • Uygun taşıma tekniklerini bilme ve uygulama
  • Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulama
  • Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu
  • Yara kapatma ve basit kanama kontrolü
  • Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olma

Acil Tıp Teknisyenleri yetkilerini hastane öncesi alanlarda görev yapan Hekimli ve Ambulans ve Acil Bakım Teknikerli ambulanslar ve acil sağlık araçları, Hekim veya AABT bulunmayan nakil ambulansları ile görev yaparken, temel eğitim programını tamamladıktan sonra sunulan akış şemalarına göre uygulayabilmektedir. Yetkileri ambulans ve acil sağlık araçları dışında, hekimin yazılı veya sözlü talimatı ve onayı olmadan kullanamamaktadır.

ATT bölümleri Milli Eğtitim Bakanlığı‘nın yaptığı değişiklikle; Sağlık Meslek LisesiMesleki ve Teknik Anadolu LisesiMTAL” adı altında birleştirilerek Acil Tıp Teknisyenliği bölümleri kapatılmıştır. Günümüzde aktif olarak Acil Tıp Teknisyeni alımı yapılmamakla birlikte Acil Tıp Teknisyenliği bölümü bulunmamaktadır. Sağlık Meslek Lise mezunu ATT olmak için alımlar en son 2017 yılında olmuştur.

Acil tıp teknisyeni üniversite ve meslekte ilerleme ilk yardım tekniklerini takip etme ile beceri ve yeteneklere bağlı olarak; Sağlık Meslek Liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği bölümünden mezun olanlar; Acil Bakım Teknikerliği, Acil Yardım Teknikerliği, Adli Tıp Teknikerliği, Ambulans, Ameliyathane Teknikerliği, Cerrahi Teknikerliği, Elektronörofizyoloji, İş ve Uğraşı Terapisti, Sağlık Kurumları İşletmeciliğinin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama önlisans programlarına gerekli koşullara sahip olunduğu takdirde sınavsız geçiş için başvurabilmektedir.

Mezunlar ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme Sınavına girip yeterli puan almaları halinde; Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Sağlık Yönetimi Uygulamalı Bilimler Yükselokullarının lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ortaöğrenim başarı puanları yüksek bir katsayıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenerek, öncelikli olarak yerleştirilmektedir.

Acil Tıp Teknisyeni ATT KPSS Atama Puanları

Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyeni ATT KPSS Atama Puanları Nisan 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan alımlarda; KPSSP93 puan türü ve 2087 nitelik kodu ile Acil Tıp Alanı ve Dalları veya Acil Sağlık Hizmetleri AlanıAcil Tıp Teknisyenliği Dalından mezun olan 303 Acil Tıp Teknisyeni alımı gerçekleştirmiştir.

Sağlık Meslek Lisesi ortaöğrenim Acil Tıp Teknisyeni Atama Puanları ile Haziran 2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yapmış olduğu alımlarda; KPSSP93 puan türü 6201 nitelik kodu ile  82 memur ATT alımı gerçekleşmiştir.

Ortaöğretim Acil Tıp Teknisyeni sıralama, atamaların nasıl olduğu, kadro sayısının kaç olduğu ve taban puanları kaç puan ile kapattığı ilgili www.siralama.net adlı internet sitesinden ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Acil Tıp Teknisyenliği mezunları genel olarak kamu ve özel hastaneler, poliklinik ve sağlık ocağı başta olmak üzere; acil yardım istasyonları, ambulanslar ile Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedir. Acil Tıp Teknisyeni iş ilanları ile özel sektörde yetenek ve bilgiye bağlı olarak iş bulma olanağı bulunmaktadır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil

Tıbbi Mümessil, ilaç ve medikal firmaların ürettiği ruhsatlı ilaç, tıbbi cihaz ve ekipmanlar ile diğer …

Bir yanıt yazın