Ana Sayfa / Alternatif Tıp / Refleksoloji

Refleksoloji

Refleksoloji; ayak tabanı, el ve kulakların belirli noktalarına bölge tedavisi olarak masaj ile baskı uygulanarak yapılan alternatif tıp tedavisi yöntemidir.

Vücudun tüm bölümlerinin organ ve bezleri ile ilgili yönlendirici refleks alanların var olma prensibine dayanmakta olan refleksoloji; belirli başparmak, parmak, kulak ve el masajı teknikleri ile losyon ya da yağ kullanılmadan uygulanmaktadır.

Refleksoloji Tarihçesi

Refleksoloji, eski bir terapi biçimi olarak el ve ayak terapisine dayanmaktadır. Geleneksel Çin Tıbbı‘nda vücudu boylamasına meridyenlere ayrılmış olarak Akupunktur uygulanmasında kullanılan tedavinin yanı sıra MÖ 2300’lü yıllarda veya daha uzun bir süre önce Eski Mısır Krallığı‘nda, Sakkara’da Ankhmahor adlı hekimin mezarının duvarında betimlendiği gibi bir tür ayak ve el terapisinin uygulandığına dair kanıtların üzerinde yer alan, antik döneme ait bir yazı sistemi olan hiyeroglifleri, “Acı çekmesine izin verme” olarak çevrilmiştir.

Güney Amerika Mayaları, Honduras‘ın Guatemala sınırındaki Copán şehrinde yer alan arkeolojik sit alanı olan Copán Harabeleri içinde yontulmuş taş bloklarda bir tür ayak terapisi ile ilgili uygulama örnekleri bulunmuştur. Kuzey Amerika‘da bulunan Yerli Amerikalı kızılderili kabilelerinin ilk yazılı kaydı 1690’lı yıllarda olmasına rağmen, yüzlerce yıldır yerel bir şifa yöntemi refleks noktası çalışmasının bir tür ayak terapisi uygulamasını; fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengeyi korumadaki önemini kutsal bir şifa töreninin bir parçası olarak kabul eder ve ayaklar kişinin ruhu aracılığıyla dünyaya, tüm evrene ve onun içinden akan enerjilere bağlı olarak tanımlamaktadır.

Bölge Terapisi hakkında 1800’lerin sonu ile 1900’lü yıllarda bir dizi kitap yayınlanmıştır. Orta Avrupa ülkelerinin bazılarında bir çeşit ayak tedavisi olan yöntemleri 14. yüzyılda uygulandığını Harry Bond Bressler’in ”Zone Therapy” adlı kitabında belirtmiştir. Bölge Terapisi hakkında bir kitap 1882 yılında Dr. Adams ve Dr. A’tatis‘in yanı sıra Leipzig‘de Dr. Ball tarafından yazılmıştır. Basınç Terapisi, Avrupa’da bir çok ülkenin merkezlerinde işçi sınıfı tarafından iyi bilinmekte ve uygulanmıştır.

Bölge Terapisi Keşfi ve Haritalandırılması
Dr. William Fitzgerald

Ayak tedavisinin yeniden keşfi, 1915 ile 1917 yılları arasında İrlanda asıllı ABD’li modern bölge terapisinin kurucu babası sayılan Dr. William Fitzgerald tarafından yanlışlıkla burnun derinin mukoza zarıyla birleştiği yer olan mukokutanöz kenarına pamuk uçlu bir probla yapılan basıncın, anestetik bir sonuç verdiğini farkeden Dr. Fitzgerald; ağız, boğaz, burun ve dilin her iki yüzeyine sıkıca bastırıldığında belirli duyu alanlarını yok eden bir çok nokta olduğunu keşfederek; ayak, el ve eklemlerin her hangi bir kemik çıkıntısına uygulanan basınç, ağrının giderilmesinde aynı karakteristik sonuçlar ürettiği, ağrı giderildiğinde, ağrıyı üreten durumun rahatladığını ve bu çeşitli alanların ve bunlarla ilişkili bağlantıların ‘haritalandırılması‘ ve etkilenen koşulları tanımlanarak “Bölge Terapisi – Zone Therapy” olarak adlandırarak resmen tanıtmıştır.

Dr. Fitzgerald, Bölge Terapisi üzerine çalışmasını ilk kez 1915 yılında diş ağrısını durdurmak için Edwin Bowers‘ın yazdığı “Herkesin Dergisi”nde yayınlandı. 1917 yılında Dr. Fitzgerald, “Bölge Terapisi ile Evde Ağrıyı Giderme” adlı kitabı yayınlandıktan İki yıl sonra, ikinci bir başlık altında “Bölge Terapisi ile Ağrı ve Hastalıkları Tedavi Etmek” adı altında tekrar yayınlanmıştır.

Hareketli bobin, galvanometre ve termokupl ampermetrenin mucidi Fransız doktor ve fizikçi Jacques-Arsène d’Arsonval‘ın çalışmalarından etkilenen, Dr. WD Chesney, “Zone Therapy is Scientific” adlı kitabında, Dr d’Arsonval‘ın fizyoterapi kullandığı ve refleks bilgisinin kullanımının ardından rahatlamaya başladığı belirtmiştir. Washington‘dan Dr. Joe Shelby Riley ve eşi Elizabeth Ann Riley, modern zamanlarda bölge terapisini halkın dikkatine sunarak, bu iyileştirici aktivitenin kullanımında hastalarıyla dikkate değer sonuçlar elde etmiştir. Dr. Joe Shelby Riley ile St. Petersburg‘da çalışan fizyoterapist Eunice Ingham; Dr. Fitzgerald‘ın çalışmalarına yeni bir boyut kazandırarak ayaklarla beraber vücudun ilgili tüm organları ve bezlerini özenle haritalandırmıştır. Eunice Ingham ilk yıllarda, bulgularını kanıtlamak ve onlara refleksolojinin yararlı bir teşhis aracı olduğunu göstermek için doktorlarla birlikte çalışmış ve insanlara doktorların yardım etmeleri için yardım etmeye kararlı gerçek bir öncü olmuştur.

Modern Refleksolojinin Öncüsü
Eunice Ingham

1915 yılından 1930’lu yılların başlarına kadar, osteopat ve diş hekimleri ile belirli bir başarı elde etmesine rağmen, bölge terapisi konusu tartışmalı bir tedavi yöntemi olmuştur. Fizyoterapist Eunice Ingham, Mayıs 1939 tarihinde bir tıp kliniğindeki konferanstaki raporunda; refleksolojinin işe yaradığını kabul ettirmesine rağmen, işe yaradığını bilinse de, refleksoloji çok zaman aldığı için doktorlar kullanmakla ilgilenmiyor ve bir o kadar da para kazandırmadığından tercih etmediklerini açıklamıştır.

Eunice Ingham hala modern refleksolojinin öncüsü olarak bilinmekte olup; “Ayakların Anlatabilir Hikayeleri” ve “Ayakların Anlattığı Hikayeler” adlı iki ayrı kitabı tek bir ciltte birleştirmiştir. Makaleleri ve ders vermesine ek olarak, yeğeni Dwight Byers ile birlikte Ulusal Refleksoloji Enstitüsü kurmuştur.

Refleksoloji, refleks alanlarına herhangi bir cihaz, malzeme, krem, losyon kullanmadan sadece basınç uygulanarak spesifik hastalıkların tanı, tedavi veya eklem mobilizasyonu ve manupilasyonunu içermemektedir. Refleksolojinin herhangi bir tıbbi durum için etkili olduğuna dair ikna edici bilimsel kanıt bulunmamasına rağmen; bir çok ülkede Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemi olarak kabul edilerek sertifikalı tabip ve tabip gözetiminde sertifikalı sağlık meslek mensubu tarafından uygulanmaktadır. Refleksoloji aşağıdaki uygulamalar ve ilişkili olabilecek alanlarda tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılmakta olup; hastalığı ortadan kaldıracağına dair ya da tek başına tedavi edeceğine ilişkin beyanlarda bulunamamaktadır.

Refleksoloji

Refleksoloji’nin Ünitelerdeki Uygulamaları
  • Stres, anksiyete.
  • Iritabl Barsak Sendromu.
  • Herhangi bir organik bozukluk tanımlanmayan kişilerde immün sisteminin güçlendirilmesi.
  • Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar.
  • Mekanik kas- iskelet sistemi ağnlar.

Migren, gerilim tipi gibi organik nedenli olmayan baş ağıları. Astım tedavisinde anksiyeteyi azaltarak destekleyici. Organik olmayan uyku bozuklukları. Hiperaktif detrüsor kasına bağlı idrar kaçırmada yardımcı yöntem olarak kullanılmaktadır.

Refleksoloji’nin Uygulama Merkezlerindeki Uygulamaları
  • Anksiyete bozuklukları, panik atak tedavisinde destekleyici.
  • Hemipleji, serebral palsi, multiple skleroz gibi nörolojik kökenli hastalıklarda genel rehabilitasyon uygulamalarını destekleyici.
  • Kanser ve kemoterapiye bağlı ağn, bulantı, kusma gibi yan etkileri azaltmada destekleyici.
  • Doğum ağrılaının azaltılması.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Hipnoterapi

Hipnoterapi bireylerin çeşitli nedenlerden dolayı, endişe ve kaygı gibi sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla; …

Bir yanıt yazın