Marmara Tıp Dergisi – Marmara Medical Journal – MarmaraMedJ; Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nin açık erişimli, çift-kör hakemli, multidisipliner, akademik yayın organı olarak 1988 yılında yayın hayatına başlamıştır.
MarmaraMedJ; tıp öğrencileri, pratisyenler ve uzmanlardan oluşan izleyici kitlesi için tıp ve yeni tedavilerdeki gelişmeleri kapsamaktadır. Yılda üç sayı İngilizce olarak yayınlanan Marmara Medical Journal; orijinal araştırma makaleleri, vaka raporları, incelemeler, klinik ve pratik uygulamalar ve başyazılar hakkında makaleler, kısa raporlar, editöre mektuplar ve fotoğraf yarışmaları yayınlanmaktadır.
Türkiye’deki tıp uzmanları ile yurtdışındaki meslektaşları arasında bilimsel bir köprü kurarak araştırmalarını okuyucularına sunan Dergi; klinik-temel tıp bilimleri, sağlık politikası, tıp eğitimi, etik ve ilgili konulara odaklanan makaleleri kabul etmektedir. Özellikle Halk Sağlığı ve Tıp Eğitimi ile ilgili makaleleri kabul eden Marmara MedJ; ayrıca tıp öğrencileri tarafından yürütülen her türlü araştırmayı yayınlamayı amaçlamaktadır.
Bununla birlikte her sayı, orijinal araştırma, derleme, klinik içerik, editörden editöre bir mektup, kısa makale, özel makaleler, vaka raporları ve bazı sayılarda tıbbi görüntüleme yarışmaları yayınlanmaktadır. Ayrıca, seçilen konunun çeşitli yönlerini kapsayan en son verilere dikkat çeken Marmara Tıp Dergisi; tıbbın belirli alanlarına odaklanmak amacıyla 2015 yılından itibaren davetli editörler ile özel inceleme numaraları yayınlamaktadır. Aynı zamanda yayın yoluyla bilimsel işbirliğini artırmak için aynı odak alanındaki yazarlarla işbirliği yapan MarmaraMedJ; hekimleri “Davetli editör” olarak tercih ettikleri konuda özel derleme numarası yayınlamayı davet ve teşvik etmektedir.
Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Yayın süreci, bilimsel bilgiyi objektif ve saygılı bir şekilde geliştirmeyi ve yaymayı amaçlayan MarmaraMedJ; bu nedenle, süreçteki politika makalelerin kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır. Hakemli makaleler, bilimsel yöntemi destekleyerek hayata geçiren Marmara Tıp Dergisi; yayın sürecinde yer alan yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncılar, hakemler ve editörleri etik değerlendirme standartlarına uymaktadır. Marmara Medical Journal, etik görev ve sorumlulukları; Yayın Etiği Komitesi, COPE – Committee on Publication Ethics ve Avrupa Bilim Editörleri Birliği, EASE – European Association of Science Editors tarafından oluşturulan politikalarla uyumludur.
Marmara Medical Journal; ICMEJ – International Committee for Medical Editors, WAME – World Association of Medical Editors ve CSE – Council of Science Editors tarafından oluşturulan Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makaleler için Tekdüzen Gerekliliklere uygundur.
Bunlara ek olarak, Marmara Medical Journal; ESCI – Emerging Sources Citation Index, TR Dizin ve Scopus tarafından dizinlenmektedir.
İletişim
E-Posta: mmj@marmara.edu.tr