Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 07 Aralık 1987 günü aldığı kararla; dünyada gittikçe artan uyuşturucu kullanım alışkanlığında artış olması ve bunun toplumlar için büyük bir tehdit oluşturduğu gerçeğinden hareket ederek uluslararası alanda eylem ve işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlığını vurgulamak amacıyla 26 Haziran gününü belirlemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO); madde kullanımı ve bağımlılığının dünya çapında bir tehlike olduğunu vurgulamakta ve önlemler almaya yönelik çalışmaları desteklemektedir. Madde kullanımı ve bağımlılığı dünya genelinde; başta maddeyi kullanan kişi, ailesini ve toplumu etkileyen çok önemli bir sağlık sorunudur. Kullanım yaygınlığındaki artış hızı tüm dünyada alarm niteliğindedir.
Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü; tüm dünyada bireyler, topluluklar ve çeşitli kuruluşlar tarafından desteklenen bu küresel gözlem, anne-babalar olmak üzere gençleri bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik kamuoyu oluşturmak ve bu sorun hakkında farkındalık yaratılmaktadır.
Birleşmiş Milletler, madde kullanımı bağımlılık düzeyinde önemli bir sorun haline dönüşmeden, maddeye olan talebin azaltılması, etkin bir mücadeleye, amacına uygun olarak kamuoyu ve bağımlı birey çevresinin eğitimine ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Her yıl uyuşturucu madde yüzünden yaklaşık 190.000 kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Dolayısıyla uyuşturucu madde kullanımı, para aklama ve ölümcül terörizmi beslemesinin yanı sıra uyuşturucu kullanımı zayıflatıcı HIV (AIDS), hepatit ve tüberküloz şeklinde önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uyuşturucu tedarik zincirinde büyük çapta organize suçun yol açtığı yolsuzluk var.
Etkinlikler
Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü; dünya genelinde uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekmek ve toplumların bu konuda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla uyuşturucu ile mücadele afişleri asılıp çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Birleşmiş Milletlerin Dünya Uyuşturucu Raporu 2018
Birleşmiş Milletler dünya uyuşturucu raporuna göre uyuşturucu bağımlısı sayısı, 2017 yılında 29,5 milyona ulaştı. 29,5 milyon kişi arasından 1,6 milyonu HIV, 6,1 milyonu Hepatit C virüsü taşırken, hem HIV hem de Hepatit C taşıyan uyuşturucu bağımlısı sayısı da 1,3 milyon oldu. Verilere göre erişim kolaylığı bakımından madde bağımlılığının gizli pazarını ise internet oluşturuyor.
Dünya çapında en yaygın uyuşturucu olarak raporlanan ESRAR, kullanıcı sayısı 183 milyon olarak tahmin edilmektedir. Ne yazık ki, batı ülkelerinde uyuşturucunun kabul edilebilirliğinin artmasına paralel esrar kullanımında da artış görülmektedir. Raporda eroin kullanımının son iki yılda Kuzey Amerika, Batı ve Orta Avrupa’da hızla arttığı gözlemlenmektedir. 2017 yılında Avrupa ülkelerinde uyuşturucu sebebiyle 8 bin 441 kişinin hayatını kaybettiği raporlanmıştır.