Dünya KOAH Günü; Dünya Sağlık Örgütü ve Küresel Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Girişimi – Gold tarafından 2002 yılından itibaren Kasım ayının 3. Çarşamba günü olarak belirlenerek, dünya genelindeki sağlık uzmanları ve KOAH hasta grupları ile işbirliği içinde düzenlenmektedir.
2002 yılından itibaren her yıl 50’nin üzerinde ülkede Gold temsilcileri ve dünyanın bir çok ülkesinde KOAH için bir etki yaratmaya yardımcı olmak isteyen sağlık uzmanları, eğitimcilerin yanı sıra KOAH hasta grupları tarafından faaliyetler gerçekleştirerek; KOAH gününü dünyanın en önemli Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı bilinci ve eğitim etkinliklerinden biri haline getirilmiştir.
Dünya KOAH Gününün amacı; Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak, bilgi paylaşmak ve tüm dünyada KOAH’ın yükünü azaltmanın yolları tartışılmaktadır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının her yıl yapılan programlarla; daha fazla bilinmesi ve risk grubunda yer alan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerini sağlanması hedeflenmektedir.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği, dünyada KOAH bilincini artırmak üzere kurulan Küresel Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Girişimi olan GOLD ve Dünya Sağlık Örgütü – WHO önderliğinin yanı sıra Küresel Kronik Solunum Hastalıklarına Birliği – Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases – GARD Türkiye projesi kapsamında her yıl Dünya KOAH Günü etkinlikleri yaparak Türk toplumunda Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın farkındalığını ve bilincini artırılmasını hedeflemektedir.
Dünya KOAH Günü Teması
2024 yılında gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Gününün teması “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım” olarak belirlenmiştir.
Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve Gard Türkiye‘nin Dünya KOAH Günü 2024 basın bildirisinde iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının önemi vurgulanmıştır.
Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;
- Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.
- Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.
- Düzenli ve dengeli beslenin.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.
- İklim değişimine duyarsız kalmayın.
#HavamızıKoruyalımKOAHsızYaşayalım
2024 teması: “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım”
2023 teması: “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım”
2022 teması: “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam”
2021 teması: “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya”
2020 teması: “KOAH ile İyi Yaşamak – Herkes, Her Yerde”
2019 teması: “KOAH’a Son Vermek İçin Hep Birlikte”
2018 teması: “Her Adımda Sağlıklı Nefese”
2017 teması: “Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım“