Ana Sayfa / Laboratuvarlar / Uyku Laboratuvarı

Uyku Laboratuvarı

Uyku Laboratuvarı; hastanın özel odalarda uyku sırasında yaşadığı tüm verilerinin incelenip, analiz edildiği yerdir.

Uyku testi (Polisomnografi), uyku bozuklukları ve yapısı hakkında sağlıklı ve bilimsel bilgiler veren laboratuvar yöntemidir. Hastanın; beyin elektrosu (ElektroensefalografiEEG), kalp grafisi (Elektro Kardiyo GrafiEKG), soluk alıp verirken burundan giren hava akımı ile göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen basıncı (saturasyon), göz hareketleri elektrosu (ElektrookulografiEOG), yatış pozisyon kayıtları, çene kas gerilimi elektrosu (çene ElektromiyografiEMG), bacak kas kasılmaları elektrosu (bacak ElektromiyografiEMG) bulguları genellikle tüm gece boyunca kaydedilmektedir.

Uyku laboratuvarında test öncesi hastalar sakinleştirici ilaçlar kullanıyorsa önerilen sürede kullandığı ilaç ve/veya ilaçları kesmesi tavsiye edilmektedir. Uyku laboratuvarına yatışından önce; sakal ve göğüs kıllarını temizlenmesi, aynı gün öğleden sonra alkollü içki, çay, kahve, gazlı içecekler tüketmemesi, reflüye neden olabilecek yiyeceklerden uzak durması istenmektedir. Hasta; pijama, terlik ve havlusunu yanında getirmesi önerilmektedir.

Uyku laboratuvarında gerçekleşen uyku testi sonucunda; solunum durmalarının sayısı ve süresi, oksijen azalmasının düzeyi, uyanıklık reaksiyonları, yaşanan kalp atışındaki düzensizlikler tespiti, uyku sırasındaki bacak hareketleri işaretlenerek ne derece etkilendiği ortaya konulmaktadır. Test sırasında elde edilen bulgularla, hastalığın tanı ve tedavisi planlanmaktadır.

Uyku laboratuvarına, uykuda nefes tutma, horlama, gündüz uyuklamaları, periyodik bacak hareketi belirtileri ile ortaya çıkan; uyku apnesi hastalığı ve narkolepsi şüphesi olan hastalar yatırılmaktadır. Ayrıca, beyin damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği, kronik obstruktif akciğer hastalığı varsa bu hastalar da riskli hasta grubu olup uyku apnesi belirtileri açısından sorgulanmaktadır.

Uyku Laboratuvarı Test Sonrası

Uyku laboratuvarında yapılan test sonrası uyku apnesi tanısı alan hastalarda tedavi pozitif basınçlı solunum cihazlarıdır. Hasta, KBB uzmanının muayenesi ile üst solunum yollarının açık olduğu tespit edildikten sonra ikinci kez gece laboratuvarda yatırılarak; hangi tip cihaz ve basınçta apnelerin düzeltildiği tespit edilerek bu nitelikte cihaz edinmesi sağlanmaktadır. Hastaya uygun cihaz (ASV, BPAP, BPAP-ST, CPAP ) için ilgili sağlık kurulu rapor düzenlemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumundan mevzuata uygun tarif edilen cihaz alınarak, bu cihaz her gece uyku esnasında kullanılmalıdır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

e-patoloji Laboratuvarı

e-patoloji Laboratuvarı

e-patoloji Laboratuvarı, sitoloji ve patoloji materyallerini incelemek amacıyla 2000 yılında Üsküdar’da kurulmuştur. Tam gün çalışan …