Ana Sayfa / Hastalıklar / Endemik – Epidemik ve Pandemik Hastalıklar

Endemik – Epidemik ve Pandemik Hastalıklar

Endemik – Epidemik ve Pandemik Hastalıklar; bulaşıcı hastalıkların bir yöre, bir ülke, bir coğrafya ya da tüm dünyada birden ortaya çıkarak, hızlı bir şekilde çok sayıda kişiyi bulaştırarak hastalanmasına verilen ad. Salgınlar birden ortaya çıkıp, kısa sürede çok sayıda insanı hastalandırır, yaşamını tehlikeye sokar ve sonra giderek azalma gösterirler.

Endemik Epidemik ve Pandemik Hastalıklar

  • Küçük çapta, yöresel bazda olan salgınlara endemik hastalıklar
  • Büyük çaplı bir ülkeyi etkileyecek şekilde olan salgınlara epidemik hastalıklar
  • Dünyada ya da bir coğrafya’da insanların büyük bir bölümünü etkileyen salgınlara pandemik hastalıklar adı verilmektedir.

Salgın hastalıklarla Epidemiyoloji bilim dalı ilgilenmektedir. Çeşitli salgın hastalıklar tarih boyunca insanoğlunu tehdit etmiş ve milyonlarca insanın, salgınlar esnasında yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Pek çok savaşta ülkeler, düşmanlarına değil de salgın hastalıklara karşı mağlup olmuşlardır. Yakın tarih boyunca salgınları oluşturan hastalıklar; çiçek, veba, kolera, tifüs, tifo ve grip olarak görülmüştür.

Büyük Salgınlar
  • 14. yüzyılda 1347 – 1351 yılları arasında Çin‘den başlayan veba salgınına Yersinia Pestis adı verilen bir bakterinin yol açtığı düşünülmekte ve tüm Asya‘yı kaplayarak Avrupa nüfusunun da yaklaşık üçte biri yaşamını yitirmiştir. En büyük pandemik hastalıklardan biri olarak gösterilen salgın; Çin, Hindistan ve Orta Doğu da dahil olmak üzere yaklaşık 75 milyon kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.
  • Hindistan‘da 1926 – 1930 yılları arasında çiçek hastalığına 979.738 kişi yakalanmış ve bu hastalığa yakalananların % 42.3’ü yaşamını yitirmiştir.
  • Hindistan‘da 1847 yılında başlayan kolera salgınıpandemik hastalık olarak nitelendirilmiş ve tüm dünyada bir milyonun üzerinde insanın yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Salgın 1857 yılında sona ermiştir.
  • Türkiye’de epidemik hastalık olayı 1970 yılında, İstanbul Bayrampaşa‘da 1160 kişi hastalanmış olup; kolera salgınına yakalanmış ve ilerlemeden durdurulmuştur.

Salgın hastalıkların çoğunluğu su ve besinlerle ağız yolundan bulaşmakta olup; belli bir kısmı solunum yolu ile bulaşmaktadır. Şehir su şebekesine kaçak yapan bir lağım suyunun kısa sürede tifoya veya koleraya yakalanması mümkündür. Salgın hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek, halk sağlığı açısından son derece önem teşkil etmektedir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar, organizmanın içinde yapısal ve işlevsel anormalliğin ya da düzensizleşmesinin yanı sıra …