Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Glokom Günü

Dünya Glokom Günü

Dünya Glokom Günü; glokom hastalığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 12 Mart günü  kutlanmaktadır.

Öncesinde 11-17 Mart tarihleri arasında eş zamanlı olarak Dünya Glokom Haftası kapsamında; glokom hastalığın potansiyel tehlikeleri ve görme yetisini koruyabilmek için düzenli göz muayenesine dikkat çekmek amacıyla hastalıkla ilgili farkındalık oluşturulmaktadır.

Dünya Glokom Günü 

Dünya Glokom Günü, dünya çapında göz doktorları (oftalmolog), optometristler, üniversiteler, klinikler, glokom toplulukları, glokom dernekleri; özellikle glokomlu olan hastalar ve glokomlu aile bireyleri çeşitli glokom taraması ve bilinçlendirme amaçlı bir araya gelmektedir.

Dünya Glokom Günü

Glokom Hastalığı 

Tüm dünyada ve Türkiye‘de en sık kalıcı görme kaybına yol açan Glokom hastalığı; halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu Hastalığı adlarıyla da bilinen Glokom hastalığı; her yaş grubunda görülmesinin yanında 40 yaşın üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülmektedir. Hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde körlüğe neden olabilmektedir. Glokom hastalığı, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak; göz içindeki sıvı basıncı görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verecek düzeyde olması ile ortaya çıkmaktadır. Glokom hastalığı, tedavi edilmediği durumlarda görme kaybına yol açabilmektedir.

Glokom hastalığı, göz içindeki sıvı basıncının çoğunlukla yükselmesi nedeniyle göz sinirinin zarar görmesidir. Göz işlevlerini yerine getirebilmesi ve normal sertliğini koruyabilmesi için özel bir sıvı salgılamaktadır. Normal sağlıklı bir gözde göz sıvısı sürekli olarak üretir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltır.  Bu hareketlilik bozulduğu zaman glokom gelişir.

Gözde göz içi sıvısının üretiminde artış veya dışa akımında azalma varsa “açık açılı glokom”; dışa akım yollarında tıkanıklık varsakapalı açılı glokom”a sebep olur. Glokom normal basınç halinde olabileceği gibi; doğuştan, göz tümörleri, göz yaralanması ve uzun süreli kortizon kullanımına bağlı da gelişmektedir.

Glokom Hastalığı Belirtileri ve Tanısı

Çoğunlukla hiçbir belirti vermeyen Glokom hastalığı; ancak sabahları artarak devam eden baş ağrısı, bulanık görme, gözde kızarıklık, ışıkların etrafında halkalar, ağrı, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler baş gösterebilmektedir.

Tanı için ayrıntılı bir göz muayenesi ve göz tansiyonunun ölçülmesi, bilgisayarlı görme alanı testi, santral kornea kalınlığı ölçümü, optik sinir başı tomografisi gibi yapılacak testlerden sonra Glokom hastalığı tanısı konulabilir. Risk altındaki kişiler ve 40 yaşın üzerindeki bireylerin yılda bir kez göz muayenesinden geçmeleri önerilmektedir.

Referans

Referans

Resim София Шклярук tarafından Pixabay‘a yüklenmiştir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …