Ana Sayfa / Mevzuat ve Uluslararası Sözleşmeler / Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik; 26 Eylül 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik, 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. Yönetmeliğin amacı; sürücü adayları ve sürücülerde aranan sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelik hükümleri, sürücü adayları ve/veya sürücülerin sağlık şartları ve muayeneleri ile ilgili hususları kapsamaktadır.

Yönetmelikte, sağlık muayenesinde sürücü adayları ve/veya sürücülerin sahip olacakları sağlık şartları ile; göz, iç hastalıkları, kulak-burun-boğaz, ortopedi, ruh ve sinir hastalıkları muayenelerine ilişkin genel esaslar belirtilmiştir.

Sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri; Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından yapılırak sağlık raporu düzenlenmektedir. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen eğitim sonrasında; sürücü belgesi alacak olan personelin sağlık raporları kendi kurum tabiplikleri tarafından verilebilmektedir.

Tabip tarafından, sürücü ve/veya sürücü adayının yapılan genel muayenesinde; işitme kaybı, uyku bozukluğu, hipoglisemiye yol açabilen diabetes mellitus hastalığı, olup olmadığı yönünde değerlendirme yapılmaktadır. Ayrıca günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, baş dönmesi nedeni olabilecek hastalıklar başta olmak üzere; periferik ve santral sinir sistemi hastalıkları, epilepsi, malign tümör, organ yetmezliği, kalp-damar hastalıkları değerlendirilmektedir. Aynı zamanda görme alanının uygun, renk körlüğü, gece körlüğü ile psikotrop madde bağımlılığı, ruh hastalığı, alkol bağımlılığının yanı sıra; buna ek olarak kas, tendon ve bağ lezyonları, ekstremite noksanlığı, eklem hareketlerinde kısıtlamalar ile birlikte kas hastalıkları tabip tarafından değerlendirilmektedir. Bununla birlikte derinlik duyusunun normal olup olmaması ile; diplopi-şaşılığı, pitozis-hemipitozis, blefarospazm, katarakt, afaki, monoküler görme, progresif göz hastalığı sağlık muayenesinde değerlendirilmektedir.

Tabip tarafından, sürücü/sürücü adayının genel sağlık durumuna ilişkin yazılı beyanı alınarak; tanımlanan durumlarının olup olmadığı yönünde ilk muayenesi yapılmaktadır. Yönetmeliğe göre sürücülüğe engel hali olmayanlara muayeneyi yapan tabip tarafından uygun rapor verilmektedir.

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Sağlık Şartları Muayenelerine Dair Yönetmelik surucu-ve-surucu adaylarinin saglik-muayeneleri-yonetmeligi

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği

Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği, Karayolları Trafik Kanununa göre ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri …

Bir yanıt yazın