Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı, Dünya Sağlık Örgütü dünyanın birçok ülkesinde rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında dikkat çekmek üzere farkındalığı artırmak amacıyla Ocak ayı boyunca etkinlikler düzenlemektedir.
Ocak ayı boyunca, tüm dünyada genelindeki rahim ağzı kanseri, HPV hastalığı ve erken teşhisin önemi ile ilgili konular vurgulanmaktadır. Özellikle etkinlikler ile rahim ağzı sağlığı ile ilgili farkındalık etkinlikleri ile kutlanırken, tüm sağlık toplulukları haberi yaymak için odaklanılan bir aydır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre rahim ağzı kanseri dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olarak gösterilmektedir. Bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanan rahim ağzı kanserinin önlenmesinde HPV adı verilen Human Papilloma Virus‘ün en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, kız çocuklarının 15 yaşına kadar HPV’ye karşı aşılanmasını önermektedir. Etkinlikler kapsamında; kız çocuklarının %90’ının aşılanması, kadınların %70’inin düzenli olarak taranması ve rahim ağzıyla ilgili hastalıkları olan kadınların %90’ının gerekli tedaviyi alabilmesi için farkındalık yaratılmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda rahim ağzı kanseri ve buna neden olan HPV enfeksiyonu hakkındaki bilgi edinilmesi önerilmektedir. Bunlara ek olarak, bilgisi olan tüm bireylerin diğer kadınları serviks kanseri konusunda eğitmeye yardımcı olması beklenmektedir. Aynı zamanda rahim ağzı kanseri taramasının 30 yaşından itibaren periyodik olarak tekrarlanması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte, 9-14 yaşları arasındaki tüm kız çocuklarının 2 doz HPV aşısı olması tavsiye edilmektedir. Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı ve sonrasında 2030 yılına kadar HPV aşılamasına, taramaya, rahim ağzı kanseri öncesi tedaviye ve yönetimine erişimi iyileştirilmesinin yanı sıra birkaç nesil içinde bitirilerek daha sağlıklı toplumlar inşa edilmesi amaçlanmaktadır.
Teması
Serviks Kanseri Farkındalık Ayı, 2023 teması olarak rahim ağzı kanserini birkaç nesil içinde bitirmeye odaklanmıştır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde ve etkili bir şekilde yönetildiği sürece en başarılı şekilde tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Geç evrede teşhis edilen serviks kanserleri, uygun tedavi ve palyatif bakım ile kontrol altına alınabilmektedir. Serviks kanserlerini önlemek, taramak ve tedavi etmek için kapsamlı bir yaklaşımla bir halk sağlığı sorunu olarak birkaç nesil içinde sonlandırılması hedeflenmektedir.
Referans & Kaynak
Referans & Kaynak
DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi: www.emro.who.int/cervical-cancer-awareness-month2023.html
HSGM: hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/ocak-ayi-rahim-agzi-serviks-kanseri-farkindalik-ayi.html
KLİMİK: www.klimik.org.tr/rahim-agzi-serviks-kanseri-farkindalikayi/