Ana Sayfa / Tıbbi Bölümler / Kalp ve Damar Cerrahisi

Kalp ve Damar Cerrahisi

Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyovasküler Cerrahi veya Kalp Cerrahisi; kalp veya dört büyük damar üzerinde cerrahi operasyonlar gerçekleştiren cerrahi tıp bilimleri anabilim dalıdır.

Kalp ve Damar Cerrahisi genel olarak; endokardit adı verilen kalp kapaklarının kalp ve damarların içte yer alan tabakası olan endotel tabakasının mikrobik enfeksiyonu, akut romatizmal ateş, koroner arter bypass, ateroskleroz adı verilen damar sertleşmesi gibi istemik kalp krizi; konjenital adı verilen doğumsal kalp rahatsızlıkları ya da kalp kapağı hastalıkları gibi komplikasyonları tedavi etmek için yapılmaktadır. Kalp ve damar cerrahi kalp nakli konusunu da içermektedir.

Cerrahi tarihi 17. yüzyıla kadar kalp korkulan, cerrahi yönden uzak durulması gereken ve kalp yaralarına dokunulmaz bir organ olarak algılanmıştır. 1761 yılında İtalyan anatomi profesörü Giovanni Battista Morgagni ilk defa otopsi bulgularına dayanarak kardiyak tamponad adı verilen, kalbin etrafını saran ve ana damarların kökünü kapsayan çift duvarlı kese olan perikard boşluğunda kan veya sıvı toplanması sebebiyle kalbin baskı altında kalışını tanımlamıştır.

1882 yılında ilk başarılı kardiyorafi olarak görülen, ilk defa M. H. Block tarafından; tavşan deneylerinde kendi yaptığı kalp yaralarını başarı ile dikerek, myokardı başarıyla dikebildiğini bildirmiştir.

Kalp yaralanmalarının klinik belirti ve patolojileri hakkındaki tedavi girişimleri; perikardın ilk defa başarıyla dikilmesi 1891 yılında Amerikalı klinik cerrahi profesörü Henry C. Dalton tarafından gerçekleştirilmiştir. 9 Eylül 1896 tarihinde Alman cerrah Ludwig Rehn; bir kalp yaralanmasında myokardı dikerek hastayı yaşatan ilk cerrah olmuştur. Bu başarılı ameliyat kalp cerrahisinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Viroloji

Tıbbi Viroloji; insan vücudunda virüslerin neden olduğu hastalıkların; laboratuvar tanısı ile yönetiminde yer alan, tıbbi …