Ana Sayfa / Hastalıklar / Paranoid Şizofreni

Paranoid Şizofreni

Paranoid şizofreni, dünyada en yaygın görülen ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Elkitabı‘nda tanımlanan, şizofreninin bir alt tipidir. Bu şizofrenin alt tipinin DSM kodu ise 295.3‘tür.

Paranoid şizofreni hastaların dengeli görünen kişiliklerinin altında bazen dine aşırı düşkünlük, metafizik, filozofik ya da cinsel uğraşlar görülmektedir. Bu şizofreni alt tipinde, kişiliklerinin altında yatan sorunlarının anlaşılması oldukça güçtür. Çevresine belirgin bir şekilde belirti vermeden tüm sorunlarını içlerinde yaşayıp; rahatsızlığı kabul etmez, sanrıları yüzünden savunmaya geçer ve toplumdan uzaklaşırlar.

Paranoid şizofreni hastaları incelendiklerinde çoğunlukla halüsinasyon gören, paranoyak yanılgılara sahip bireyler oldukları tespit edilmiştir. Halüsinasyonlar görüntülü ve sesli olabilir. Kişilerde rahatsızlık uzun süreli devam edebileceği gibi, aralıklarla yaşanabilir. Genellikle geç yaşta ve yavaş ilerleyen hastalık; alınganlık, kuşkuculuk, kötülük sanrıları, büyüklük sanrıları, fikir etkilenme sanrıları ve bu türde sık görülen düşünce bozuklukları oldukça fazla görülmektedir.

Paranoid Şizofreni Belirtileri

  • Kıskançlık duygusu
  • Kişilerde düşünceler
  • Bu dünyaya özel olarak gönderildiği ve bir görevinin olduğuna dair doğa üstü inancı olması.
  • Düşünce bozuklukları ve bir inanca saplantı derecesinde bağlanması
  • Tehdit ve emir verici sesler duyması.
  • Gerçekte olmayan kokuların ve tatların hissedilmesi.
  • Saldırganlık, öfke ve görüş ayrılıkları
  • Sanrılı düşünceleri, inançları başka kişilere söyleyerek, lider olma arzusu içinde olmak.
  • Kişilik bölünmeleri ve kendi kendine konuşmak.

Paranoid Şizofreni Teşhisi

Paranoid şizofreni kişilerde iki farklı şekilde yaşandığı görülmektedir. İlk durum olarak kişinin içine kapanmasıyla, depresif bir ruh halini yaşanır. Bu kişilerin tipik depresyon haliyle karıştırılmaması için, teşhisin doğru konulması gerekmektedir. Hastalık gelip giden özelliği ile manik depresif teşhisi ile karıştırılma ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanında halüsinasyonlar, yanılgılar ve diğer belirtiler teşhisi kolaylaştıracaktır. İkinci grup hastalarda, lider olma, kendini öne çıkarma, kendini üstün görme, özel görevi olduğuna inanma davranışları vardır. Bu gibi hastalarda sürekli hayal dünyasında yaşamakta, kendini ispatlama ve etrafına özel olduklarını kabul ettirmeye çalışmaktadır. Bu kişilerde yüksek ego durumu görülebilir. Hastaların belirgin semptomları incelenerek, paranoid şizofreni teşhisi koymak mümkündür. Hastaların tedavilerinin ihmal edilmemesi gerekir. Tedavi edilmediğinde hastalar psikoza girerek, yaşamla bağlarını koparabilirler.

Paranoid Şizofreni Tedavisi

Paranoid şizofreni ömür boyu tedavi altına alınmalıdır. Hastalık her hastada farklı etkiler yaşanmaktadır. Uzun dönem sürecek tedavi süresince; ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulama yöntemleri ile hastanede tedavisi yapılmaktadır. Hastalarda son yıllarda kullanılan psikotrop ilaçlar tedavide olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmuştur. Gerektiğinde elektroşok tedavisi de uygulanmaktadır. Tedavide amaç hastaların yeniden topluma kazandırılmasıdır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar

Y ile başlayan Hastalıklar, organizmanın içinde yapısal ve işlevsel anormalliğin ya da düzensizleşmesinin yanı sıra …