Ana Sayfa / Alternatif Tıp / Manuel Tıp

Manuel Tıp

Manuel Tıp; insan vücudunun hareket sistemi olan bağ, eklem ve kas bölümlerinin etkilenmesi ile ortaya çıkan ağrı ve fonksiyonel kayıpların hareket yeteneğini kaybetmiş bir organa yeniden hareket yeteneği kazandırma (mobilizasyon) ve el hüneri ile herhangi bir hareket veya girişim teknikleri (manüplasyon) kullanılarak tedavi edilmesi yöntemidir.

Hekimler, Manuel Tıp ile tanı ve tedavi tekniklerinin ilk olarak kullanılması M.Ö 3000’li yıllara dayanmaktadır. Manuel Tıp hakkındaki ilk bilgiler M.Ö 16. yüzyılda olduğunu Edwin Smith Papirüsü ile notlarda; günümüzde de kullanılan boyun ağrısında manuel tanı tekniklerine oldukça benzer tekniklerden söz edildiği görülmüştür.

Manuel Tıp ile ilgili M.Ö 23. yüzyılda Hammurabi yasaları seri olarak siyah taş üzerine kazınan buluntular; 282 taş üzerine yazılan kuraldan 8 tanesi hekimler ile ilgili yasaları tıbbi tedavi ücretleri ve doktor hataları için cezaları kapsamaktadır.

Tibet Tıbbı ve Geleneksel Çin Tıbbının kökeni olarak görülen Ayurveda Tıbbının yaratıcısı olduğuna inanılan Hindulu cerrah Sushruta 14. yüzyılda yazılan kitabında Hindistanlı hekimlerin manuel teknikleri kullandığı görülmüştür.

Spinal manipülasyon tarihi Antik İyonya‘da Hipokrat ve Antik Yunan Hekimleri ile Galen’e kadar uzansa da manuel tıbbın gelişimi ortaçağa kadar takibi zordur. Hipokrat, Galen ve Apoloniy gibi hekimler, omurga ağrıları ile ilgilenmişler; baskıyla tedavi, elle ve bacakla uygulanan başka değişik manuel terapi tekniklerinden bahsetmişlerdir. Hipokrat çalışmalarında ”pararthrema” (çıkık) terimini kullanmakta ve küçük eklemlerin gereken yerin dışında olması (dislokasyon) ve onların manuel olarak yerleştirilmesinden söz etmektedir. Hipokrat; Kos’daki okulunda öğrencilerine şöyle söylediği bilinmektedir: “Omurga çıkıkları (pararthrema vertebra) çok değil, sadece hafif bir şekilde kaymaktadır; hekim gözü ve ellerini iyi kullanabilirse, hastaya hiç zarar vermeden kaymış omurgayı yerine getirebilir.”

Günümüzde Manuel Tıp özel eğitimli uzmanlar tarafından, insanın doğal olarak hareket etme özelliklerinden yola çıkılarak; şikayet edilen bölgelerdeki anatomik yapıların ışığında eklemlerin ve çevresinde bulunan dokulardaki ağrının kaynağı tespit edilerek, iyileşmeyi sağlayacak çözümler ellerle uygulanarak, hastanın vücudundaki biomekanikleri kullanmaktadır.

Manuel Tıp ile Hareket Sistemi Uygulamaları 
  • Ayak bileği problemleri: Burkulma
  • Bel bölgesi problemleri: Bel fıtığı, bel kayması, faset eklem sorunları ve kanal daralması.
  • Boyun bölgesi problemleri: Baş ağrısı, boyun fıtığı, düzleşme ve faset eklem sorunları.
  • Dirsek problemleri: Golfçü dirseği ve tenisçi dirseği.
  • Diz problemleri: Çapraz bağ yırtıkları, diz önü ağrıları, diz protezi rehabilitasyon, menisküs.
  • El bileği problemleri: Baş parmak tendon sıkışması, dupuytren kontraktürü, karpal tünel.
  • Kalça problemleri: Kalça protezi ve piriformis.
  • Omuz bölgesi problemleri: Donuk omuz, sıkışma ve kas yırtılması.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Osteopati

Osteopati; insan vücudunda yer alan; eklem, kas, bağ dokusu ile omurgayı içeren kas-iskelet sistemini güçlendirilmesine …