Ana Sayfa / Tıbbi Bölümler / Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Tarihçesi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları tıp tarihimizde her ne kadar asırlar önce hekimlik bilimi içinde yer aldığı görülse de özel bir ihtisas olarak gelişmesi Avrupa’da olduğu gibi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane‘nin kuruluşuyla beraber 19. yüzyıl sonlarında gelmiştir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1871 mezunlarından Dr. Civani Ananyan Bey ilk olarak KBB Hastalıkları ihtisası yapmak üzere Paris’e gönderilmiştir. 1875 yılında döndüğünde halen KBB hastalıkları kürsüsü olmadığından İç Hastalıkları Doçenti olarak atanmış ve aynı zamanda KBB hastalıkları dersi vermekle görevlendirilmiştir.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kuruluşu

3 Mart 1890 yılında Dr. Civani Ananyan Bey’in profesörlüğe yükseltilmesi ile o tarihte ilk kez resmen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kürsüsü kurulmuştur. Dr. Civani Ananyan Bey 1908 ‘e kadar bu dersleri vermiş, bu arada Albaylığa kadar yükselmiştir.

Bu yıllarda kliniğin ikinci bir muallim olarak Askeri Tıbbiye’nin 1880 mezunlarından Şefik Şakir Bey hocası gibi ihtisasını Fransa’da yapmıştır. Yurda döndükten sonra kliniğin ikinci hocası olarak göreve başlamıştır. Askeri Tıbbiye’nin 1880 mezunlarından Şefik Şakir Bey hocası gibi ihtisasını Fransa’da yapmıştır. Yurda döndükten sonra kliniğin ikinci hocası olarak göreve başlamıştır.

Aynı yıllarda Askeri Tıbbiye‘nin 1890 mezunlarından Ziya Nuri Bey Almanya ‘ya giderek Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ihtisası yapmış ve 1900’da yurda dönmüştür. Bu arada Kadırga’daki bir Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’de de bir KBB hastalıkları kliniği açılmıştır.

1909 ‘da II. Meşrutiyet’ten sonra askeri ve sivil tıbbiyeler tıp fakültesi ismi ile birleştirilince Dr. Civani Ananyan Bey ve Şefik Şakir Bey ayrılmış ve Ziya Nuri Paşa kliniğin başına geçerek bu görevini 1933 üniversite reformuna kadar sürdürmüştür.

Ziya Nuri Paşa ayrıldıktan sonra Dr. Ekrem Behçet Tezel doçent olarak fakülteye girmiş Ord. Prof. Dr.Erich Ruttin kürsü yönetimi için Almanya’dan davet edilmiştir. Eylül 1934’te göreve başlayan Ruttin, 1935 yazında Viyana’ya gitmiş, Ocak 1936 da Almanya’dan Prof. Dr. Karl Hellman, Ordinaryus Profesör ve Kürsü başkanı olarak çağırılmıştır.

Ord. Prof. Dr. Karl Hellman’ın 30.05.1944’de Türkiye‘den ayrılması ile Dr. Ekrem Behçet Tezel önce kürsü direktörü ve 1952’de de Ordinaryus Profesör olmuş ve görevine 1961 yılına kadar devam etmiştir.

1938’de fakülteden askeri hekim olarak mezun olan Dr. Safa Karatay, 1950’de KBB doçenti unvanını almış, 1951’de ordudan izinli olarak, 1954’te de askerlikten istifa ederek tamamen fakültede çalışmaya başlamıştır. 1961’de profesörlük unvanını alan Dr. Safa Karatay daha sonra kürsü başkanı olmuştur.

Modern Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Safa Karatay, 2. Dünya Savaşı sonrası ordu tarafından Amerika’ya gönderilmiş, uzun süre çeşitli Amerikan üniversitelerinde çalışmış; döndüğünde Türkiye’deki modern KBB hastalıkları hekimliğinin adeta kurucusu olmuştur.

Prof. Dr. Safa Karatay emekli olduktan sonra yapılan seçimle Prof. Dr. Sedat Katırcıoğlu kürsü başkanlığına getirilmiştir. Prof. Dr. Sedat Katırcıoğlu daha sonraki yıllarda İstanbul Tıp Fakültesi dekanlığı yapmıştır.

 

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Viroloji

Tıbbi Viroloji; insan vücudunda virüslerin neden olduğu hastalıkların; laboratuvar tanısı ile yönetiminde yer alan, tıbbi …