Ana Sayfa / Sağlık Müzeleri / Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi

Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi

Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi; Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde 30 Kasım 2013 tarihinde Manisa‘da hizmete açılmıştır.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Hafsa Sultan Darüşşifası‘nın mülkiyeti, Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü kurucu öğretim üyesi Dr. Ahmet Yeşil‘in girişimleriyle; Tıp Tarihi ve Deontoloji Müzesi haline getirilmesi için tahsis senedi çerçevesinde yapılan protokolle 1996 yılında Celal Bayar Üniversitesi tasarrufuna geçmiştir.

Tıp Tarihi Müzesinin İçeriği

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Tarihi Müzesinde, yirmi adet silikon heykelden oluşturulmuş tarihi kostüm içerisinde insan modellerinden dağlama sahnesi, göz cerrahi sahnesi, akıl ve ruh hastalığı ve musiki ile tedavi, Merkez Efendi ve yamak, mesir karım sahnesi, şerbetçinin yanı sıra Cumhuriyet dönemine ait binanın hamisi durumunda olan Dr. Nihat Yörükoğlu ve ilk Türk ilaç kodeksinin sahibi Dr. Cemil Şener‘in hayat hikayeleri ile birlikte tedavi usulleri ve eylemler sergilenmektedir.

Müzede on dört animasyon filmi, tıp ve sağlıkla ilgili yaklaşık elli adet minyatür tablo ile görsel sunumların yanı sıra; şifa ayetleri, tıp ve sağlığı ilgilendiren özdeyişli hat tabloları bulunmaktadır. Avluya bakan tüm kapı üstlerinde ceviz üzeri naht adı verilen dikiş sanatının örnekleri ile birlikte çeşitli odalarda müzeye ait belgeseller oynatılmaktadır. Dijital kiosk ekranlardan Farabi‘den günümüze kadar gelen burçlar, hastalıklar, milliyetlerine göre Türk Musiki makamlarının yanı sıra Klasik Türk Musikisinin çeşitli makamları ile insan yaşamına yön verdiğine inanılan burçlar arasındaki bağlantıyı, ziyaretçiler burçlara göre Türk Musikisinde hangi makama ait olduğunu örnek eserler dinleyerek öğrenebilmektedir.

Tıp Tarihi Müzesi’nde yaklaşık iki yüz tane tıbbi cerrahi el aleti, ellinin üzerinde Osmanlı İslam Tıbbına ait el yazmalarına ait örneklerle birlikte görsel olarak hazırlanmış bilgilendirme posterleri, genel tıp tarihi bilgileri, Türk ve islam hekimlerinin kısa biyografilerle beraber; Manisa, halkı tarafından hafızalarda yer edinmiş Manisalı Doktorların posterleri yer almaktadır. Dış avluda sergilenen görsel anlatımlar içerisinde yer alan tıbbı bitki koleksiyonunda; bitkilerin hangi derde deva olduğu ve faydaları taş baskı formlarda sergilenmektedir. Müzede tedavi odalarında eski ilaç örneklerinin yanı sıra; tıbbi araç ve gereçler, obje, şifa tasları, tahmisler ve mühürler müzenin özel bölümlerinde yer almaktadır.

Ziyaret Saatleri

Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi, dini bayramlar hariç, tüm resmi tatil günleri dahil olmak üzere her gün 10:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmekte olup; internet sitesinden sanal tur ile müze ziyaret edilebilmektedir. Müzede, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde öğrenimini sürdüren öğrenciler; rehber olarak yetiştirilmek üzere kısmi zamanlı statüsünde bireysel ve grup ziyaretlerinde müze tanıtımını ücretsiz olarak yapmaktadır.

İletişim

Adres: Mimar Sinan Mh. 2502 Sağlık Sokak Sultan Parkı İçi No: 2 Şehzadeler / Manisa

Telefon: 0 236 232 98 19

E-Posta: tiptarihimuzesi@hotmail.comttm@cbu.edu.tr

Web: www.tiptarihimuzesi.com ttm.mcbu.edu.tr

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Mütter Müzesi

Mütter Müzesi

Mütter Müzesi; biyomedikal araştırmalar, tıp eğitimini iyileştirmek ve reform yapmaya kararlı Amerikalı cerrah Thomas Dent …

Bir yanıt yazın