Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Tüberküloz Günü

Dünya Tüberküloz Günü

Dünya Tüberküloz Günü; Robert Koch tarafından mycobacterium tuberculosis basili – tüberküloz‘un keşfedildiği 24 Mart 1882 gününe ithafen; Dünya Sağlık Örgütü 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmesini önermiştir. Bu kapsamda; her yıl hastalıkla ilgili dünyada ve Türkiye’de yaşanılan gelişmelerin paylaşılması, toplumun bilgilendirilmesi çerçevesinde çeşitli faaliyetler ve etkinlikler yürütülmektedir.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Tüberkülozun önlenmesine yönelik olarak belirlenen hedeflere ulaşmak için; Birleşmiş Milletler‘in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” arasında tüm dünyada sağlıkla ilgili hedeflerinden biri de 2030 yılına kadar tüberkülozu sona erdirmektir. Hedefler çerçevesinde faaliyetlere hız vermek için; süreç içinde gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hedef ve stratejiler belirlenmiştir. Faaliyetlerin belirli bir çerçevede yürütülmesini sağlamak amacıyla Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanmaktadır.

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

Türkiye’de “24 Mart Dünya Tüberküloz Günütüberküloz (verem) onusunda yaşanılan gelişmelerin paylaşılması amacıyla; toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalıkla ilgili etkinlikler çerçevesinde her yıl bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

Dünya’da ve Türkiye’de Tüberküloz

Dünya Sağlık Örgütü, tüberküloz 100.000/20’nin altında ve son 5 yılda salgının düşme eğiliminde olan ülkelerin; tüberküloz salgınında etkisiz durumda olduğunu kabul etmektedir. Ayrıca Türkiye‘de 2015 yılı tüberküloz 100.000/16.2 olarak belirtilmiştir. Bununla birlikte Verem Savaşı Dispanserleri üzerinden kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 12.772 olarak belirtilmiştir. Yeni tüberküloz hasta sayısı; her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmakta ve bununla beraber son 10 yıldaki tüberküloz düşme eğilimindedir. Bu gelişmelerle birlikte, Türkiye’de yürütülen tüberküloz kontrol programı; tüberküloz salgınının etkisiz durumu hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülmektedir.

Tüberküloz hastalığında en önemli husus; özellikle hastaların erken tanı ve kısa sürede tedaviye başlamasıdır. İki-üç hafta boyunca süren öksürük, nefes darlığı, halsizlik, kilo kaybı ve bununla birlikte ateş, öksürükle kan tükürme, iştahsızlık, gece terlemesi gibi şikayetleri olan bireyler; Tüberküloz açısından kontrollerinin yapılabilmesi için aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna en kısa sürede müracaat etmesi gerekmektedir.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı‘na bağlı bütün sağlık kuruluşlarında; tüberküloz hastalığının teşhis ve/veya tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …