Ana Sayfa / Sağlık Günleri / Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası; Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesini savunmak, yaşam boyunca aşılanmanın kritik öneminin ve farkındalığının sağlanması için “Aşı Haftası” yapılmasına karar vermiştir. Her yıl nisan ayının son haftasında 24-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinlikleri; hayatın her aşamasında bağışıklama ihtiyacına ve faydalarına odaklanılacağı belirtilmiş ve çocukların, adölesanların erişkinlerin ve sağlık personellerinin bağışıklaması üzerinde durulmuştur.

Aşılama, en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biridir. Aşılanmanın, hem kişisel hem de toplumsal yararları vardır. Kişisel olarak aşılanan kişiyi hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden korur. Aşılanmanın toplumsal yararları ise; aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumlar hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında; henüz aşılanmamış kişiler ile aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olan kişilerin de korunması sağlanmış olur.

Dünya Aşı Haftası, Genişletilmiş Bağışıklama Programı

Türkiye’de, 1981 yılında “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” başlatılmıştır.

Dünya Aşı Haftasında, Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında ulaşılan hedeflerin sürdürülmesi için öncelikle:

  • 5 yaş altı çocuklar tespit edilerek eksik aşılı ve aşısız aşıların tamamlanması,
  • Okul dönemi aşısı uygulamalarının devam etmesi, aşısı herhangi bir sebeple uygulanamayan çocukların aşılarının tamamlanması,
  • Türkiye’de bulunan düzensiz göçmenlerin (5 yaş altı nüfusun, okul çağı nüfusunun ve gebelerin) aşılarının kayıt altına alınması; aşısız ve eksik aşılı olanların aşılarının tamamlanması,
  • Önlenebilir hastalıklar açısından risk gruplarına yönelik aşılama çalışmalarının yapılması,
  • Bulaşıcı hastalıklar ile karşılaşma risklerinin yüksek olması ve gerek kendilerinin gerekse hizmet sundukları hastaların korunması amacıyla sağlık çalışanlarının aşılanmalarının tamamlanması.

Aşılama ile dünyada her yıl 2-3 milyon ölüm engellenmektedir, Türkiye‘de ise aşılama ile yılda 14 binden fazla ölümün engellendiği tahmin edilmektedir. Türkiye‘de yürütülen başarılı aşılama çalışmaları sayesinde vahşi poliovirüs bağlı son vaka 26 Kasım 1998’de görülmüş ve 21 Haziran 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ofisi ile birlikte Türkiye de “Poliosuz Ülke Sertifikası” almıştır. Dünyada da çocuk felci hastalığı sadece 3 ülkede endemik olarak görülmektedir.

Çocukluk döneminde aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ile aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümden korunmaktadır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu‘nun yaptığı yeni şemalara göre artık tüm 65 yaş üstü erişkinler, diyabet, kronik akciğer ve kalp hastaları gibi risk gruplarının aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak aşılanmaktadır.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası

Ulusal Anatomi Farkındalık Haftası, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği öncülüğünde gönüllülük esasına göre beden …