Doçent

Doçent, üniversitelerde akademik unvanı olup; profesörden önce, uzman doktordan sonra gelen aşamada bulunan öğretim görevlisidir.

Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir. Doktora veya uzmanlıktan sonra da ilgili bilim dalında en az dört yıl çalışılmış olması gerekmektedir. Yükseköğretim Kanunununda belirtildiği gibi hazırladığı doçentlik tezini 10 nüsha olarak sunan aday; üniversiteler arası kurulun seçeceği jüri önünde önce yabancı dil sınavına girmektedir. Yılda iki defa Üniversiteler arası Kurul başkanlığınca doçentlik sınavı açılmakta ve 3 ya da 5 kişiden oluşan jüri üyelerince adayın yaptığı çalışmalar incelenmektedir. Genelde branşa göre belirlenen asgari koşullar bulunmakta ve juri üyeleri tarafından bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı öncelikli olarak kontrol edilmektedir. Bunu başardıktan sonra, ilgili bilim dalının doçentlik sınavına alınır. Sınavı başaranlar deneme dersini de verdikten sonra “üniversite doçenti” ünvanını alırlar.

Aşağıda T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından belirtilen; Başvuru Şartları, Sağlık Bilimleri Temel Alanı başvurularına ait bilgilerdir.

Doçentlik Başvuru Şartları

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

S Tıp Terimleri

S Tıp Terimleri

Tıp Terimleri Sözlüğü‘nde verilen bilgiler, S Tıp Terimleri bilgi amaçlı çalışma olup; Tıp Sözlüğü‘nde yer …