Ana Sayfa / Tıbbi Bölümler / Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Deri Hastalıkları, Cilt Hastalıkları veya Dermatoz; tüm vücudun kas ve ter bezleri ile birlikte deri ve saçları kapsayan vücut sisteminin dış yüzeyini kaplayan en büyük organ olan deride meydana gelen hastalıklardır.

Deri hastalıkları belirtileri, ciddiyeti açısından önemli farklılıklar gösterebilmekle beraber birçoğunda görülen belirtiler birbiriyle benzerlik göstermektedir. Deri rahatsızlıkları diğer tüm hastalıklar gibi oldukça önem taşımasının yanında erken teşhis tüm olumsuzlukların ve yanlış tedavi uygulamalarının önüne geçmektedir. Cilt rahatsızlıkların çoğunluğu küçük sorunlar olsa da, belli bir kısmı daha ciddi sorunlar gösterebilmektedir. Kalıcı veya geçici olabilmesinin yanında ağrılı – ağrısız olarak hastalığın seyri değişebilmesinin yanında genetik ya da durumsal nedenlerle beraber bazı cilt rahatsızlıkları yaşamı tehdit edebilmektedir. Deride görülen ve cildi etkileyen yüzlerce deri hastalıkları bulunmaktadır.

Dış ortamda çevresel faktörlere sürekli olarak temas halinde bulunan deri; alerjenler, fiziksel etkenler, iklim koşulları, mikrobiyal ajanlar ve daha birçok ekolojik faktör ile etkileşim içerisinde kalarak deriyi birçok hastalığa yatkın hale getirmektedir. Deri, vücut ısı kontrolü sağlaması, gaz alışverişi yaparak solunuma yardımcı olmasının yanında terleyerek boşaltım sağlamaktadır. Deri, vücudu dış etkenlerden koruduğu için bağışıklıkla da ilgili metabolik fonksiyonlara sahiptir.

Dünyada ve Türkiye’de en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alan cilt hastalıkları; coğrafi bölge başta olmak üzere oluşum nedenine bağlı olarak birçok farklı türü bulunmaktadır. Cilt problemlerinde tanı, tedavi ve takip işlemleri ile ilgilenen Deri ve Zührevi Hastalıkları, Dermatoloji veya Cildiye adı verilen birimler tarafından yürütülmektedir.

Cilt hastalıkları geniş bir hastalık yelpazesine sahip olup; patolojik olmayan durumları kapsamaktadır. Poliklinik ziyaretlerinin pek çoğu cilt hastalıkları çok az olmasına rağmen yüzlerce deri hastalığı tanımlanmıştır. Patogenetik çoğunlukla beraber, koşulların genellikle birçoğunda bilimsel inceleme veya hastalıkları sınıflandırma zorlukları ortaya çıkmaktadır. Günümüzdeki ders kitaplarının çoğu; sümükdoku koşulları, canlıların yapı ve biçimi koşulları gibi konularda bir sınıflandırma sunmaktadır.

Deri Hastalıkları Teşhisi

Deri Hastalıklarında klinik olarak, herhangi bir deri durumunun teşhisi; kol-baş-bacak gibi yerlerdeki belirtiler, yanma-batma-kaşıntı-sızlama ve vücutta bir şey dolanıyormuş hissi, ağrı, hızlı başlayan ya da kısa süreli veya kronik olarak da dahil olmak üzere mevcut deri yapısında görülen bozukluk, doku bozukluğu ile ilgili bilgi toplayarak yapılmaktadır. Yapı ve biçim olarak da; leke, 1 cm’den küçük kabarıklık, kese/kesecikler ve kırmızı, mavi, kahverengi, siyah, beyaz, sarı renklerden oluşan düzeni açısından birçok durumda tanı genellikle klinik sunum ve laboratuvar verileri ile ilişkili olabilen doku bilimi açısından bilgi sağlayan cilt biyopsisi gerektirmektedir. Deri ultrasonun başlaması; deri tümörleri, iltihaplanma süreçleri, tırnak hastalıkları ve saç dökülmelerinin saptanmasına izin vermektedir.

Mikroorganizmaların Yarattığı Deri Hastalıkları

Genel olarak deri iltihaplanmalarına (dermatit) yol açmaktadır. Mikroorganizmalar derinin üzerindeki herhangi bir bozukluğun üzerine kolayca yerleşebilmektedirler. Yara, yanık, uyuz, böcek ısırığı , egzama ve uçuklar kolayca iltihaplanma riskleri oldukça yüksektir. Mikroorganizmalar; cüzzam, deri veremi ve frengi gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Frengi de yukarıda belirtilen iltihaplanmalar dışında bir mekanizma söz konusudur. Bunlar bu yüzden spesifik iltihaplar veya enfeksiyonlar grubu olarak adlandırılmaktadır.

Alerjik Deri Hastalıkları

Alerjik deri hastalıkları en sık rastlanan cilt hastalıkları olup; egzama, kontakt dermatit, kurdeşen, serum hastalığı, qincke ödemi bunlar arasında ön önde gelenler olarak sayılmaktadır. Alerjik deri hastalıkları sebebini bulmak açısından oldukça güç olmasının yanında; hasta ve çevresi çok iyi araştırılmaktadır. Çeşitli deri testleri yapılarak, gerektiğinde hasta bulunduğu çevreden bir müddet uzaklaştırılmaktadır. Alerjiye sebep olan etken bulunmaya çalışılmaktadır. Bu etkenler arasında çeşitli besin maddeleri başta olmak üzere; bağırsak parazitleri, bazı ilaçlar, çiçek tozları, ev tozları olarak görülmektedir. Alerjik hastalıklarda genetik, vücut yapısı ve psikolojik sebeplerin rolü ön sırada yer almaktadır.

Cilt Hastalıkları

Akne

Aktinik Keratoz

Bazik Dermatit

Bül Hastalığı

Cilt Kanseri

  • Bazal Hücreli Karsinom
  • Skuamöz Hücreli Karsinom

Egzama

  • Seboreik Egzama

Gül Hastalığı

İmpetigo

Keratosis Pilaris

Kızamık

Kontakt Dermatit

Kurdeşen – Ürtiker

Lateks Alerjisi

Lupus

Mantar Enfeksiyonları

Melanom

Melazma

Rosacea

Saçkıran

Seboreik Dermatit

Sedef

Selülit

Siğil

Suçiçeği

Şirpençe Hastalığı

Uçuk

Vitiligo Hastalığı

Zona

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Viroloji

Tıbbi Viroloji; insan vücudunda virüslerin neden olduğu hastalıkların; laboratuvar tanısı ile yönetiminde yer alan, tıbbi …