Ana Sayfa / Tıbbi Bölümler / Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Anesteziyoloji ve Reanimasyon tarihçesi ilk olarak ağrıyı ortadan kaldırmak adına ilk girişimler Hipokrat ve Galen tarafından ‘poppy’, ‘mandrake kökü’, afyona batırılmış süngerler ve alkol kullanılarak yapılmıştır.

Gerçek anestezi tarihi 1774 yılında Joseph Priestley’in oksijeni ve 1776 yılında nitröz oksidi keşfi ile başlamıştır. Yine aynı yıllarda Sir Thomas Beddoes İngiltere’de eter ile oluşturulan derin uyku halini rapor etmiştir. 1799 yılında Humphrey Davy nitröz oksidigüldürücü gaz’ olarak tanımlayıp cerrahi girişimlerde kullanımından bahsetmiştir. İlk kez 1842 yılında Crawford W.Long ve ardından 1846 yılında William Morton eter anestezisi altında cerrahi girişimleri gerçekleştirmişlerdir. Anestezi Uzmanı ünvanı olan ilk doktor John Snow olmuştur.

1891 yılında Quincke spinal ponksiyonu ilk kez tarif etmiştir. 1898 yılında August Bier tarafından ilk spinal anestezi gerçekleştirilmiştir.

Modern anestezi dönemi 1920 – 1940 yılları arasında gösterilmiş olup; Anesteziyoloji 1940’lardan günümüze bilimsel ve medikal olarak uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir.

Türkiye’de Anesteziyoloji ve Reanimasyon 

Osmanlı topraklarında anestezi uygulamasına ilişkin en eski bilgi Kırım Savaşına uzanır. Bu savaşta 1000’e yakın askere kloroform uygulandığı şeklindedir.

1930’lu yıllara kadar Türkiye’de sadece kloroform, eter ve bölgesel anestezi uygulamaları olmuştur. Türkiye’de endotrakeal anestezi uygulamaları 1949 yılında Ord. Prof. Dr. Ahmet Burhaneddin Toker ve Prof. Dr. Sadi Sun tarafından yapılmış olup; 1950’lerden itibaren bu yöntemi Prof. Dr. İhsan Günalp, Prof. Dr. Ali Yücel, Op. Dr. Albay Cemil Aksoy ve Prof. Dr. Orhan Bumin Ankara’da kullanmaya başlamışlardır.

1950’li yıllarda anestezinin sadece bu konu ile görevli hekimler tarafından yapılması ve konunun tıp fakültelerinde bağımsız bir uzmanlık dalı haline gelmesi gereği ortaya atılmıştır. 1956 yılında Anestezi Uzmanlık Tüzüğü çıkarılmış ve bu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı ile Üniversite tıp fakülte hastanelerinde uzmanlık ünvanları verilmiştir.

İdare ve organizasyon bakımında üniversitelerde önce 1961 yılında cerrahi bölümlere, daha sonra 1963 yılında bağımsız olarak anestezi enstitüleri kurulmuştur. Bu enstitüler 1966 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dallarına dönüştürülmüştür.

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tıbbi Viroloji

Tıbbi Viroloji; insan vücudunda virüslerin neden olduğu hastalıkların; laboratuvar tanısı ile yönetiminde yer alan, tıbbi …