Adli Tıp Kurumu

Adli Tıp Kurumu‘nun geçmişi 1839 yılında Sultan II. Mahmut tarafından Galatasaray‘da açılan Mekteb-i-Tıbbiyye-i Şahane‘de ilk defa Tıbb-ı Kanuni (Adli Tıp) dersleri verilmesine dayanır. Yüksek adalet bilincinin en anıtlaşmış tezahürlerinden biri, Adli Tıp Biliminin Türkiye‘de gelişmesi ve kurumsallaşmasıdır.

1857 yılında Sultan Abdülmecid tarafından verilen bir fermanla içinde Tıbb-ı Adli İşleri Encümeni de bulunan “Meclis-i Umur-u Tıbbiyye-i Mülkiye ve Sıhhiyye-i Umumiyye Teşkilatı” kurulmuştur. Bu teşkilat daha sonra 1915 tarihinde kurulan Sıhhiyye Nezaretine (Sağlık Bakanlığı) bağlanmıştır. 1917 tarihinde 225 sayılı kanunla bugün Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Adli Tıp Kurumu‘nun temelleri atılmıştır. Adliye Nezareti Teşkilatı (Adalet Bakanlığı)  içinde bugünkü anlamda bir kurum olarak Tıbb-ı Adli Müessesesi ve Meclisi kurulmuştur.

Adli Tıp Kurumu

Adli Tıp Kurumu; adalet işlerinde bilirkişilik görevi yapmak, adli tıp uzmanlığı ve yan dal uzmanlığı programları ile görev alanına giren konularda diğer adli bilimler alanlarında sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve bunlara ilişkin eğitim programları uygulamaktadır.

Adli Tıp konusu ve kurumu, Cumhuriyet Dönemi’nde de önemsenmiş ve çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir. 1982‘de 2659 sayılı kanunla büyük ölçüde bugünkü organizasyon yapısına kavuşmuştur. 2006 yılında Bahçelievler’deki Başkanlık binasına taşınmış ve faaliyetlerini burada sürdürmeye başlamıştır.

2017 yılında 100. yılına giren Adli Tıp Kurumu nice uzmanların katkıları, sürekli gelişen ve yenilenen yapısıyla adalet sistemimizin en saygın ve önemli unsurlarından biri olmayı başarmıştır.

Adalet Bakanlığınca Kuruma bağlı olarak Adli Tıp Kurumu grup başkanlıkları veya şube müdürlükleri kurulabilir. Adli Tıp Kurumu grup başkanlıkları bünyesinde bir veya daha çok adli tıp ihtisas dairesi bulunur.

Adli Tıp Kurumu Görevleri 

  • Mahkemeler ile hakimlikler ve savcılıklar tarafından gönderilen adli tıpla ilgili konularda bilimsel ve teknik görüş bildirmek,
  • Adli tıp uzmanlığı ve yan dal uzmanlığı eğitimini Tıpta Uzmanlık Tüzüğü çerçevesinde vermek,
  • Adli tıp ve adli bilimler alanlarında çalışmaları yürütmek üzere seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek, bunlara ilişkin eğitim programları uygulamak ve ilgili kurum, kuruluş ve kurulların hazırlayacakları adli tıpla ilgili eğitim programlarının yapılmasına ve yürütülmesine yardımcı olmak,
  • Adli tıp hizmetlerinin görülmesi sırasında yapılması zorunlu sağlık hizmetlerini vermek.

İletişim

Adres:  Yenibosna Çobançeşme Mah. Sanayi Cad. Kımız Sok. No:1 34196 Bahçelievler / İstanbul

Telefon:  0 212 454 15 00

Faks:  0 212 454 15 82

E-Posta: atk@adalet.gov.tr

Web:   www.atk.gov.tr

Hakkında hipokratist

Ayrıca Kontrol Et

Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanlığı

Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanlığı

Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak 25 …